AMSTERDAM - Navigatiebedrijf TomTom heeft vorig jaar de omzet met 16 procent zien dalen tot 1,273 miljard euro. In 2012 zal de omzet waarschijnlijk verder dalen tot zo'n 1,1 miljard euro. Dat maakte TomTom dinsdag bekend.

Het bedrijf heeft last van de concurrentie van smartphones. Ook de winst per aandeel daalt naar verwachting, namelijk van 0,55 euro tot 0,35 in 2012.

In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de omzet op jaarbasis met 31 procent tot 357 miljoen euro. De nettowinst (exclusief bijzondere lasten) daalde met 67 procent tot 17 miljoen euro. Het vierde kwartaal is vanwege de feestdagen traditioneel het belangrijkste, met name door de verkoop van losse navigatiekastjes.

''Onze divisies presteerden zoals verwacht gedurende het kwartaal in moeilijk marktomstandigheden'', aldus topman Harold Goddijn.

Het bedrijf kondigde in december een grote reorganisatie aan, waarbij zo'n 450 banen verloren gaan, 10 procent van het personeelsbestand. Het bedrijf moest om die reden in het vierde kwartaal een last nemen van 13,6 miljoen euro.