NEW YORK - De meeste aandelenbeurzen op Wall Street sloten maandag hoger dankzij een daling van de olieprijzen. Ook een meevaller over de Amerikaanse huizenmarkt droeg bij aan de positieve stemming.

De Dow-Jonesindex gaf de winst tegen het slot prijs en sloot onveranderd op 12.981,51 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1367,59 punten na eerder op de dag op 1370,89 punten te hebben gestaan.

Dat was de hoogste stand sinds 6 juni 2008. De Nasdaq ging 0,1 procent vooruit tot 2966,16 punten.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 2 procent tot 107,60 dollar. Volgens handelaren was de prijsdaling het gevolg van winstnemingen na recente prijsstijgingen.

Olie werd tijdens voorgaande handelsdagen steeds duurder vanwege zorgen over mogelijke exportblokkades door Iran, maar ook door een verwachte toename van de vraag door een aantrekkende Amerikaanse economie.

Huizenverkoop

Een half uur na de openingsbel kwam makelaarsorganisatie National Association of Realtors met goed nieuws. Het aantal huizenverkopen dat bijna is afgerond, bereikte in januari de hoogste stand in bijna twee jaar. In de afgelopen weken waren er al meerdere positieve signalen over de Amerikaanse huizenmarkt.

''Er komt de laatste tijd geregeld goed nieuws naar buiten in de VS, maar een groot deel daarvan is al in de koersen verwerkt in de rally die in de herfst werd ingezet. Nu het cijferseizoen voorbij is, zou de markt wat terug kunnen vallen'', aldus hoofd beleggingen Natalie Trunow van Calvert Investment Management. Zij is verantwoordelijk voor bijna 13 miljard dollar aan beleggingen.

Dat beleggers niet uitbundiger waren, kwam ook door een aantal Europese zaken dat later in de week op de rol staat. Het meest van belang is de tweede 3-jarige lening aan banken door de Europese Centrale Bank (ECB) op woensdag. Eind december verstrekte de ECB met haar eerste 3-jarige lening ooit bijna 500 miljard euro tegen een rente van 1 procent.

Doe-het-zelf

Doe-het-zelfketen Lowe presenteerde beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal en koerste 0,7 procent hoger. Concurrent Home Depot gaf een eerdere winst prijs en sloot 0,1 procent lager.

Wells Fargo (plus 2,8 procent) was een van de sterkste stijgers nadat superbelegger Warren Buffett zich positief had uitgelaten over de bank. Ook andere financiële instellingen zoals American Express, Citigroup en JPMorgan Chase deden goede zaken.

De euro noteerde 1,3396 dollar in vergelijking met 1,3412 dollar aan het einde van de Europese beursdag.