AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen wisten de verliezen maandag in de slotfase van de handel te beperken. De AEX in Amsterdam werkte het verlies geheel weg, mede dankzij een omslag naar winst voor Ahold en een stevige plus voor KPN.

De AEX sloot onveranderd op 324,98 punten, terwijl de MidKap-index van middelgrote fondsen 0,5 procent verloor tot 529,86 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,2 en 0,7 procent in.

Na de recente opmars werden beleggers wat voorzichtiger, mede met het oog op kredietverstrekking door de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week. Een andere reden om het wat rustiger aan te doen was de aanhoudend hoge olieprijs, die mogelijk een negatief effect zal hebben op de economische vooruitzichten.

De ECB zal woensdag voor de tweede keer onbeperkt driejarig krediet verstrekken tegen een extreem lage rente van 1 procent. Bij de eerste ronde van die kredieten eind december tekenden banken voor bijna 500 miljard euro in.

Bol.com

Ahold maakte bekend de onlineretailer Bol.com over te nemen voor 350 miljoen euro. Het supermarktconcern kreeg de handen niet echt op elkaar met de transactie, die door zakenbank Theodoor Gilissen werd bestempeld als ,,een gokje.'' Kleine koerswinsten en -verliezen wisselden elkaar gedurende de dag af, maar uiteindelijk sloot Ahold 0,9 procent hoger.

Telecomconcern KPN was de grootste stijger met een plus van 2,5 procent. TomTom volgde met een plus van 2 procent. De leverancier van navigatieproducten gaat digitale kaarten leveren aan Ndrive.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Het bedrijf koerste lange tijd ruim 4 procent in de min, maar sloot met een verlies van 2,5 procent.

PostNL daalde 0,9 procent. Het postbedrijf boekte in het vierde kwartaal van 2011 een winst van 161 miljoen euro, tegen 130 miljoen euro een jaar geleden. PostNL deed geen uitspraken over de overnamestrijd rondom TNT Express, waarin het bedrijf een belang heeft van 29,9 procent.

HSBC

In Londen verloor HSBC 3,7 procent. De grootste bank van Europa zag de winst voor belastingen in 2011 met 15 procent stijgen tot 21,9 miljard dollar (16,3 miljard euro). Analisten hadden gerekend op een winst van 22,2 miljard dollar.

De euro was 1,3412 dollar waard tegen 1,3460 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 108,90 dollar per vat en Brentolie zakte 1,1 procent tot 124,10 dollar per vat.