AMSTERDAM - Europa zal de komende week weer in de schijnwerpers staan bij beleggers.

Een tweede financieringsoperatie door de Europese Central Bank (ECB) woensdag en een ontmoeting tussen de Europese ministers van Financiën over een eventuele ophoging van het noodfonds EFSF donderdag en vrijdag zijn de belangrijkste agendapunten.

De ECB verstrekt woensdag voor de tweede keer onbeperkt driejarig krediet tegen een extreem lage rente van 1 procent. Bij de eerste ronde van die kredieten eind december tekenden banken voor bijna 500 miljard euro in. Deze actie wordt gezien als een van de belangrijkste redenen voor de afname van de onrust in de financiële sector sinds het begin van dit jaar.

Beleggers zijn benieuwd in welke mate banken woensdag beroep doen op de ECB. Waarschijnlijk is het voorlopig de laatste financieringsoperatie van de ECB. ''Tenzij de eurocrisis verder significant verslechtert, is een nieuwe grote financieringsoperatie onwaarschijnlijk'', aldus hoofdeconoom Thomas Mayer van Deutsche Bank.

Veilingen

Deze week houden Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en België veilingen van staatsobligaties. Deze veilingen zouden goed moeten verlopen, mede dankzij de goedkope kredieten van de ECB.

Donderdag en vrijdag wordt door de Europese ministers van Financiën gesproken over de eventuele ophoging van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF. Een eventuele samenvoeging met het permanente noodfondsESM, dat in juli effectief wordt, is daarbij een mogelijkheid. Landen van buiten de Europese Unie oefenden dit weekend tijdens de G20-top in Mexico druk uit op Europa om het noodfonds op te hogen.

Kleur

Een verse reeks bedrijfscijfers kan de komende week de handel verder kleur geven. In de Verenigde Staten is het cijferseizoen al nagenoeg ten einde, maar in Amsterdam staat er nog behoorlijk wat op de rol.

Maandag opent PostNL de boeken. Behalve op de cijfers zullen beleggers zich ook richten op eventuele opmerkingen over TNT Express, na het overnamebod door UPS eerder deze maand. Het postbedrijf heeft een belang van 30 procent in TNT Express.

Jaarcijfers

Verder komen uit de AEX en MidKap deze week ook DSM, TomTom, SBM Offshore, Ahold, Vopak, Heijmans, Ordina, TenCate en USG People met hun jaarcijfers naar buiten. Europa's grootste bank HSBC is maandag één van de laatse Europese banken die zijn boeken opent.

In Barcelona komen deze week bijna alle belangrijke spelers op het gebied van mobiele telefonie samen op het Mobile World Congress. Topmannen als Vittorio Colao van Vodafone, Paul Otellini van Intel en Eric Schmidt van Google behoren tot de sprekers op het evenement dat zo'n zestigduizend bezoekers verwacht.