AMSTERDAM – De Japanse overheid stuurt aan op een ontslag van het bestuur van Tepco, de eigenaar van de kerncentrale in Fukushima. Naar verluidt is dit een voorwaarde voor een geldinjectie van 10 miljard euro.

Alle 17 bestuurders moeten aftreden om duidelijk te maken wie er verantwoordelijk zijn voor het bedrijf. Verder wil de overheid het aantal bestuurders halveren, zo schrijft een Japanse krant volgens persbureau Reuters.

Tepco en de Japanse overheid voeren een strijd om het bestuur van het bedrijf. Het management van Tepco wil dat het bedrijf, dat 45 miljoen klanten heeft, een private instelling blijft.

Enorme bedrag

De Japanse minister van Energie wijst op het enorme bedrag aan steun dat Tepco krijgt en eist een meerderheid van de aandelen. Tepco krijgt een van de grootste geldinjecties ooit voor een privaat bedrijf, op de banken tijdens de financiële crisis na.

Het Japanse bedrijf verwacht dat het over het huidige gebroken boekjaar dat in maart eindigt, een enorm verlies maakt van 695 miljard yen (6,4 miljard euro). Naar verluidt is er een plan waardoor de onderneming in 2014 weer zwarte cijfers zal schrijven.