AMSTERDAM - De meeste Europese beurzen sloten vrijdag in de plus. Beleggers werden gerustgesteld door overwegend gunstig bedrijfsnieuws.

De AEX was een vreemde eend in de bijt met een negatieve slotstand. Het zwaarwegende Unilever en Ahold trokken de index omlaag met forse koersverliezen van respectievelijk 2,5 en 3,8 procent.

Beleggers blijven voorzichtig in aanloop naar de tweede financieringsoperatie voor Europese banken van de Europese Centrale Bank (ECB), die volgende week zal plaatsvinden.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent (1,31 punten) lager op 324,91 punten. De MidKap-index won 0,8 procent (4,26 punten) tot 532,61 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,6 en 0,8 procent. Londen bleef achter met een min van 0,1 procent.

''Na de recente winstnemingen durven beleggers weer meer risico te nemen. Het glas blijft volgens de meeste investeerders halfvol in plaats van halfleeg'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Defensieve aandelen als Unilever en Ahold werden echter lager gezet.

ECB

De Europese bankaandelen stonden in de belangstelling. De Europese Centrale Bank (ECB) zal volgende week opnieuw goedkope driejarige leningen aan de banken aanbieden. In december vorig jaar maakten de banken gretig gebruik van deze goedkope leningen om de balansen te versterken. In Frankfurt steeg Deutsche Bank 4,5 procent en in Parijs ging Société Générale ruim 6 procent omhoog.

In de AEX won uitzender Randstad 1,6 procent nadat was gebleken dat het aantal uitzenduren in het vierde kwartaal met 1 procent is gegroeid. KPN was de grootste stijger met een plus van 3,3 procent, nadat het eerder deze week moest inleveren vanwege een verlaging van de kredietwaardering door Standard & Poor's.

Telecom Italia

Telecombedrijf Telecom Italia won in Milaan 6,8 procent, na een meevallende winst en ondanks het verminderen van dividend om de schulden terug te brengen.

In Frankfurt won BASF 0,2 procent. Het Duitse chemieconcern heeft in 2011 een recordwinst behaald. Het grootste chemiebedrijf ter wereld gaat voor 2012 ook uit van een groei van de omzet en het resultaat.

Volkswagen wist dankzij recordverkopen de winst in 2011 ruimschoots te verdubbelen. Het aandeel van de Duitse automaker steeg 0,1 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 108,70 dollar per vat en Brentolie klom 0,7 procent tot 124,55 dollar. De euro zat in de lift en was 1,3460 dollar waard, tegen 1,3309 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.