AMSTERDAM - Topman Hans Wijers van verfspecialist AkzoNobel heeft in 2011 zijn totale beloning met bijna een miljoen euro zien slinken. Dat is voornamelijk het gevolg van de daling van de bonus voor de prestatie over de korte termijn.

Dat  blijkt uit het jaarverslag van AkzoNobel dat donderdag werd gepubliceerd.

De zogenoemde 'short-term incentive' kwam over 2011 uit op 423.500 euro. Dat is ruim 50 procent van Wijers' basissalaris van bijna 790.000 euro.

Als alle doelstellingen van het bedrijf voor onder meer het bedrijfsresultaat en de waardecreatie zouden zijn gehaald, had de topman een bonus van 150 procent over zijn basissalaris kunnen opstrijken.

Winstwaarschuwing

AkzoNobel gaf in juni 2011 een winstwaarschuwing en meldde later in het jaar dat de winstverwachting voor 2011 werd losgelaten. In het jaarverslag zei Wijers dat AkzoNobel vorig jaar werd geraakt door een ''ongeëvenaarde golf van prijsverhogingen'' voor grondstoffen.

Die kostten de onderneming circa 1 miljard euro. De prijsverhogingen wist AkzoNobel pas tegen het einde van het jaar voor het grootste deel door te berekenen aan de klanten.

Basissalaris

Tegenover de daling van de kortetermijnbonus stond overigens wel dat het basissalaris van de vertrekkende Wijers met circa 3 procent omhoog is gegaan en dat ook de beloning in aandelen, de langetermijnbeloning, licht is gestegen.

Dat laatste is onder meer het gevolg van gehaalde duurzaamheidsdoelstellingen en het gemiddelde niveau van de beurskoers en het dividend van het bedrijf.

Omhoog

De kortetermijnbonus van Wijers over 2011 ligt op ongeveer hetzelfde niveau als in 2009. Toen beleefde AkzoNobel eveneens een moeilijk jaar.

In 2010 sprong de bonus omhoog tot 1,28 miljoen euro omdat het bedrijf toen een doelstelling voor de middellange termijn had gehaald, zo liet een woordvoerder weten.

Zie ook: Topman Philips loopt klein miljoen mis