AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een geldboete van 10.000 euro geëist tegen Bob Sijthoff en Bert P. wegens een voorkenniszaak rond beleggersbank Binck. De heren zijn ''hard uit de bocht gevlogen'', stelde de officier van justitie voor de rechtbank in Amsterdam.

Sijthoff, voormalig eigenaar van Het Financieele Dagblad, zou in april 2006 een nog niet gepubliceerd persbericht met kwartaalcijfers hebben gekregen van een commissaris van Binck en het hebben doorgespeeld aan zijn vriend P. Die publiceerde de informatie op de beleggerswebsite iex.nl.

De verdachten, die aandeelhouders in Binck waren, hebben met hun handelen het tipverbod overtreden, aldus het OM. Sijthoff en P. ontkennen niet dat ze informatie hebben gelekt, maar volgens hen was hun handelen niet strafbaar. In tegenstelling tot de inmiddels voormalig commissaris van Binck hebben zij een schikking met het OM niet willen accepteren.

Sijthoff, telg uit de bekende uitgeversfamilie, werd 3 jaar geleden nog veroordeeld tot een celstraf voor het mishandelen en bedreigen van een bankmedewerker.