AMSTERDAM - Computermaker Dell heeft mede als gevolg van tekorten op de markt voor computergeheugen 18 procent minder winst gemaakt in het vierde kwartaal van vorig jaar.

De netto-inkomsten kwamen uit op 764 miljoen dollar (575 miljoen euro) tegenover 927 miljoen dollar (697 miljoen euro) een jaar eerder. De omzet steeg met twee procent naar 16 miljard dollar.

De verkopen aan consumenten liepen twee procent terug. Analisten wijzen hierbij op de toenemende verkoop van Apple-computers, waaronder ook de iPad, als mogelijke oorzaak. Aan de onderkant van de markt wordt Dell met name belaagd door Lenovo en Acer.

Overheden in de VS en West-Europa genereerden 1 procent minder omzet. De lancering van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 8, kan dit jaar een 'boost' geven aan de omzet, lichtte topman Michael Dell toe.

Thailand

Harde schijven werden door de overstromingen in Thailand duurder en de voorraden werden krap. Vooral het tekort aan schijven met de hoogste opslagcapaciteit zouden in het huidige kwartaal nog voor tegenvallers kunnen zorgen.

De vraag van grote bedrijven naar opslag- en netwerkproducten is "vrij sterk", aldus financieel directeur Brian Gladden. De verkopen aan grote bedrijven steeg 5 procent in het vierde kwartaal.

Op 27 februari maakt Dell zijn plannen op het gebied van datacenters bekend. "Er ligt een flinke kans om hier een groot in te worden", aldus Michael Dell.