AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag voor de derde dag op rij met verlies gesloten. De stemming stond onder druk door de verwachting dat de eurozone opnieuw in een recessie zal belanden.

Ook maakten beleggers zich zorgen over de forse afschrijvingen op Griekse staatsobligaties door Europese financiële instellingen.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,55 punten (0,2 procent) lager op 326,22 punten. De MidKap zakte 5,79 punten (1,1 procent) tot 528,35 punten.

De beurs in Frankfurt leverde 0,5 procent in en de hoofdgraadmeter in Parijs daalde een fractie. Alleen in Londen was de stemming iets opgewekter en sloot de handel met een winst van 0,4 procent.

Europese Commissie

De Europese Commissie maakte donderdag de groeiprognoses voor 2012 bekend. Voor de 17 landen van de eurozone houdt de commissie rekening met een gemiddelde krimp van 0,3 procent. Voor de EU van 27 landen wordt een stagnatie voorzien en voor Nederland een krimp van 0,9 procent.

Banken en verzekeraars beleefden donderdag een moeilijke dag. Allianz, Dexia en Commerzbank boekten fors af op de waarde van hun Griekse bezittingen.

De Duitse verzekeraar Allianz zag de winst ruimschoots halveren door een Griekse afschrijving, maar liet zich positief uit over dit jaar. Het aandeel poetste het verlies van eerder op de dag weg en sloot 0,3 procent hoger.

Commerzbank

Commerzbank verloor in Frankfurt 6,6 procent. De winst van de Duitse bank verdampte vorig kwartaal bijna geheel door een afschrijving van 700 miljoen euro op Griekse obligaties.

In Brussel zakte Dexia 6,5 procent. De Belgisch-Franse bank leed in 2011 een nettoverlies van 11,6 miljard euro. Het verlies werd veroorzaakt door de nationalisatie van Dexia Bank België en een afschrijving van 3,4 miljard euro op Grieks staatspapier.

Crédit Agricole

Crédit Agricole leverde in Parijs 4 procent van zijn waarde in. De Franse bank leed vorig kwartaal een verlies van ruim 3 miljard euro. Crédit Agricole schreef 2,5 miljard euro af op de zakenbanktak en op belangen in andere banken binnen de eurozone.

In Londen ging Royal Bank of Scotland daarentegen 5,1 procent omhoog, hoewel de Britse bank in het vierde kwartaal een verlies leed van omgerekend 2,1 miljard euro.

TNT

In de AEX zakte TNT Express 3,2 procent. Volgens ingewijden verwacht TNT niet dat FedEx het bod dat UPS onlangs op het expressbedrijf uitbracht, zal overtreffen. Navigatiebedrijf TomTom sloot 4,7 procent lager.

Wessanen verloor 7,2 procent na tegenvallende resultaten. Het voedingsmiddelenbedrijf leed in het vierde kwartaal van 2011 een verlies van 35,1 miljoen euro.

De euro was 1,3309 dollar waard, tegen 1,3240 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie was vrijwel onveranderd op 106,25 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 122,50 dollar per vat.