LANGBROEK - Industrieel toeleverancier Aalberts Industries heeft het beste jaar in zijn bestaan achter de rug.

Mede door de introductie van nieuwe producten en technologieën wordt dit jaar een verdere stijging van de winst per aandeel verwacht. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Bestuursvoorzitter Jan Aalberts, die over twee maanden het stokje doorgeeft aan Wim Pelsma, blaakt van vertrouwen in zijn onderneming. ''Het bedrijf is heel gezond, zowel financieel als op strategisch gebied. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Aalberts deze koers met succes kan blijven volgen.''

Aalberts haalde vorig jaar een nettowinst van 131,6 miljoen euro, dat is 23,6 procent meer dan in 2010. De omzet steeg met 15 procent tot 1,94 miljard euro. Het bedrijf stelt voor een dividend van 0,34 euro per aandeel uit te keren, dat is een verhoging van 21 procent op jaarbasis.

Jan Aalberts richtte het bedrijf in 1975 op en deed in de bijna 4 daarop volgende decennia tientallen overnames. Vorig jaar waren het er drie, die volgens de topman naadloos aansloten bij de activiteiten van Aalberts en direct bijdroegen aan de winst per aandeel.

Dip

Binnen de divisie Industrial Services kenden de activiteiten voor de chipindustrie en led-verlichting een dip in het derde kwartaal. De overname van het Nederlandse Lamers High Tech Systems droeg bij aan een herstel van de chipactiviteiten in het vierde kwartaal.

Bij de led-verlichting moesten voorraden worden weggewerkt en daalde de vraag vanuit Azië. Desondanks ziet Aalberts een veelbelovende toekomst voor dit onderdeel.

In de overige marktsegmenten van Industrial Services, de auto-industrie, de medische sector, de metaal- en elektronicamarkt en de turbine-industrie kenden een positieve ontwikkeling. Aalberts kreeg ''vele opdrachten'' vanuit de olie- en gasindustrie.

Voor de divisie Flow Control waren de marktomstandigheden moeilijker. Zo kampte Aalberts hier met fors opgelopen grondstofprijzen en een slechte markt voor nieuwbouwwoningen.

Daar stond tegenover dat er meer vraag was naar onder meer tapkranen, leidingen en afsluitkleppen vanuit de bier- en frisdrankindustrie en van gasleveranciers.