AMSTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Wessanen heeft het resultaat in het vierde kwartaal van 2011 zien duikelen.

Door afschrijvingen, voornamelijk in de tak van biologische winkels en bevroren producten, zette het concern een verlies van 35,1 miljoen euro in de boeken, zo werd donderdag bekend.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op een verlies van bijna 40 miljoen euro. De omzet van Wessanen ging eveneens omlaag tot 157,2 miljoen euro. De daling met 8,9 procent is onder meer het gevolg van de verkopen van onderdelen. Los daarvan steeg de omzet met 0,8 procent. De resultaten waren allemaal lager dan de verwachting van analisten.

ABC

Het Amerikaanse drankenonderdeel ABC zag zowel de omzet als de winst stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Maar het voordeel daarvan werd tenietgedaan door een forse daling van omzet en winst bij de tak HFS, waaronder de biologische winkels vallen. Ook bij 'Frozen Foods' daalde het bedrijfsresultaat flink.

Ondanks de tegenvallende resultaten noemde topman Piet Hein Merckens het afgelopen jaar in een toelichting ,,bemoedigend''. Volgens hem is Wessanen goed op weg om de uitgestippelde strategie op te volgen.

HFS heeft wel een teleurstellend jaar achter de rug, gaf Merckens toe. Volgens hem was het einde van 2011 voor het gehele concern echter sterker dan het begin, en zal deze trend in 2012 en de jaren daarna zich voortzetten.