AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen woensdag voor de tweede dag op rij omlaag. Tegenvallende cijfers over de industrie en dienstensector wakkerden de vrees voor een recessie in de eurozone aan. Ook ging de kredietstatus van Griekenland verder omlaag.

Beleggers staan volgens technisch analisten even op de rem om winsten te incasseren na de sterke opgang sinds december. Volgens hen is er sprake van een adempauze en geen trendbreuk.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent (3,74 punten) lager op 326,77 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent (0,66 punt) tot 534,14 punten. De index profiteerde van de sterke koersstijging van 6,5 procent van automatiseerder Logica. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,9 procent.

Krimp

Op macro-economisch vlak bleek dat de bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone in februari onverwacht is afgenomen, terwijl de industrie opnieuw een krimp liet zien. De groei van de Duitse industrie viel daarbij vrijwel stil en de dienstensector toonde een minder sterke groei dan een maand eerder.

Volgens beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers vielen de inkoopmanagersindices voor de eurozone lager uit dan verwacht en staan de meeste signalen voor Europa op rood. ''Door alle bezuinigingen is het onduidelijk waar de groei vandaan moet komen'', aldus Van der Stee.

Griekenland

Ook is volgens de Van Lanschot-strateeg het laatste hoofdstuk in het Griekse drama nog niet geschreven. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde woensdag de kredietstatus van Griekenland van CCC naar C. Die status wijst erop dat Fitch verwacht dat het land op korte termijn in gebreke zal blijven.

In Parijs klom PSA Peugeot Citroën ruim 12 procent. De Franse autofabrikant voert gesprekken over een strategische samenwerking met het Amerikaanse General Motors. Mogelijk gaan de bedrijven samen voertuigen ontwikkelen. Van een fusie zou geen sprake zijn.

Shell

Cove Energy won in Londen meer dan 25 procent. Shell wil de Britse bodemonderzoeker overnemen voor 992,4 miljoen Britse pond (1,18 miljard euro). Shell noteerde 0,4 procent lager.

In de AEX behoorde Philips tot de grootste dalers met een min van 2,9 procent. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in Hamburg een inval gedaan bij het elektronicaconcern.

Een medewerker van Philips wordt ervan verdacht twee ambtenaren te hebben gepaaid met uitnodigingen voor een conferentie in Dortmund. Wolters Kluwer won 1,1 procent na publicatie van de jaarresultaten.

TomTom

De sterkste stijger in de AEX was TomTom met een plus van 2,9 procent. Branchegenoot Garmin presenteerde woensdag meevallende resultaten.

Logica was met een winst van 6,5 procent de sterkste stijger in de MidKap. De automatiseerder heeft het laatste kwartaal van 2011 sterk afgesloten. Unit4 kreeg er 2,3 procent bij. Het softwarebedrijf zag de nettowinst in 2011 met 10 procent stijgen. Voor 2012 verwacht Unit4 een enkelcijferige groei van de omzet en het bedrijfsresultaat.

De euro was 1,3240 dollar waard, tegen 1,3255 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 105,88 dollar per vat en Brentolie klom 0,9 procent tot 122,76 dollar per vat.