DEN HAAG - Bestuurslid Malcolm Brinded treedt per 1 april terug bij Shell. Dat maakte het oliebedrijf woensdag bekend. Brinded is verantwoordelijk voor de internationale upstreamactiviteiten van het concern, het zoeken naar en winnen van olie en gas.

Volgens een woordvoerster van Shell volgt het vertrek van de 58-jarige Brinded op strategische beslissingen van het bestuur.

Het concern wil volgens haar nieuw leiderschap in de komende fase van groei. Shell kondigde op 2 februari aan de productie op te willen voeren tot 4 miljoen vaten per dag in 2017 of 2018, een kwart meer dan het productieniveau in 2011.

Brinded, die 37 jaar bij Shell werkt, wordt opgevolgd door de 50-jarige Andrew Brown. Die is momenteel nog een van de hoogste bestuurders van Shell in Qatar.

Cove Energy

Shell maakte verder bekend de Britse bodemonderzoeker Cove Energy over te nemen voor 195 pence per aandeel. Daarmee wordt Cove gewaardeerd op 992,4 miljoen Britse pond (1,18 miljard euro), aldus het olieconcern woensdag.

Cove is actief in de Oost-Afrikaanse landen Kenia, Tanzania en Mozambique. Het bedrijf brengt olie- en gasvelden in kaart en stoomt ze klaar voor gebruik door middelgrote en grote olie- en nutsbedrijven.

Of het voorstel wordt omgezet in een daadwerkelijk bod, hangt onder meer af van schriftelijke instemming van de minister van Delfstoffen van Mozambique. Volgens het bestuur van Cove is het voorstel in het belang van zijn aandeelhouders. Het bedrijf raadt hen dan ook aan in te gaan op het bod, als dat er komt.

Gasproject

Volgens Shell biedt Oost-Afrika grote kansen voor de winning van olie en gas. Het kroonjuweel van Cove, dat zichzelf op 5 januari te koop zette, is een belang van 8,5 procent in een gasproject voor de kust van Mozambique. Volgens Cove bevat dat zogeheten Rovuma Area 1 block meer dan 850 miljard kubieke meter gas.

Het Brits-Nederlandse concern heeft al activiteiten in Tanzania en zou door de overname van Cove ook toegang krijgen tot Kenia en Mozambique.

Voor de kust van Mozambique zijn recent grote gasvelden gevonden die volgens Shell een ''significant potentieel'' hebben voor de winning van vloeibaar gemaakt aardgas (lng).