AMSTERDAM - Dockwise is in het vierde kwartaal in de rode cijfers gedoken. De zeetransporteur rapporteert dinsdag echter een recordniveau aan orders en ziet bovendien een afname op de prijsdruk. Voor 2012 is het concern voorzichtig optimistisch.

Het concern boekte over de afgelopen verslagperiode een nettoverlies van 36,14 miljoen dollar, tegen een nettowinst van 2,75 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Het optimisme over dit jaar komt door de aantrekkende activiteiten binnen de sector.

De zeetransporteur spreekt nog wel van 'een concurrerende markt op de korte termijn'. Het orderboek nam ten opzichte van het derde kwartaal toe van 512 miljoen tot 531 miljoen dollar.

Het door analisten meer gevolgde operationele resultaat voor rente, belasting en afschrijvingen (EBITDA) kwam in het vierde kwartaal uit op 30,0 miljoen dollar, tegen 50,3 miljoen dollar een jaar eerder.

Omzet

De omzet over het kwartaal daalde naar 88 miljoen dollar, van 123 miljoen een jaar eerder. Drie door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten rekenden op voorhand op een EBITDA van 36,07 miljoen dollar op een omzet van 107,33 miljoen dollar.

Dockwise transporteert en installeert grote installaties voor de olie- en gassector, zoals booreilanden en productieplatformen. Het concern heeft een marktaandeel van honderd procent voor groot zeetransport en een aandeel van vijftig procent in het middensegment.