LONDEN - De investeringstak van de Britse bank Barclays heeft in het vierde kwartaal de slechtste driemaandsperiode over de afgelopen 3 jaar gedraaid. De bonussen voor het personeel over 2011 zijn met een kwart verlaagd, maakte Barclays vrijdag bekend.

De bank, de op drie na grootste van Groot-Brittannië, zag de nettowinst in heel 2011 met 16 procent dalen tot 3 miljard pond (3,57 miljard euro).

De investeringstak, een van de belangrijkste divisies van de bank, boekte in het vierde kwartaal bijna een vijfde minder winst ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat kwam vooral door afgenomen handelsactiviteiten, veroorzaakt door de kredietcrisis.

De uit te keren bonussen werden met 25 procent teruggeschroefd tot 2,15 miljard pond. De bonussen van bankiers hebben voor grote woede gezorgd in Groot-Brittannië, te midden van de ontslaggolf in de sector en de economische neergang in het land.

Externe factoren

Barclaystopman Bob Diamond waarschuwde vrijdag dat de winstdoelstelling voor de middellange termijn, een rendement op het eigen vermogen van 13 procent, mogelijk niet wordt gehaald. De oorzaak ligt volgens de bestuursvoorzitter bij de ''externe factoren''.

Barclays maakte vrijdag als eerste grote Britse bank zijn jaarresultaten bekend.