ZURICH - De Brits-Zwitserse mijnbouwer Xstrata en de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore hebben dinsdag overeenstemming bereikt over een fusie ter waarde van 90 miljard dollar (68,4 miljard euro). Het is de grootste transactie ooit in de grondstoffensector.

Glencore geeft 2,8 nieuwe aandelen uit per aandeel Xstrata. Dat biedt de aandeelhouders van Xstrata een premie van ruim 15 procent ten opzichte van de slotkoers vorige week woensdag, toen geruchten over een op handen zijnde samensmelting voor het eerst uitlekten.

De aandeelhouders van de mijnbouwer krijgen samen een belang van 45 procent in het nieuwe bedrijf. In dat aandeel is Glencore, dat al 34 procent van Xstrata's aandelen bezat, buiten beschouwing gelaten.

Aandeelhouders

Bestuursvoorzitter Mick Davis van Xstrata wordt de hoogste baas van het fusiebedrijf, terwijl zijn collega Ivan Glencore, Ivan Glasenberg, vice-bestuursvoorzitter wordt. Davis zei in een toelichting er absoluut niet aan te twijfelen dat de aandeelhouders instemming met de fusie.

De Britse vermogensbeheerder Standard Life Investments is van plan tegen de voorgestelde fusie van mijnbouwer Xstrata en grondstoffenhandelaar Glencore te stemmen. De samensmelting, waarmee 90 miljard dollar (68,4 miljard euro) is gemoeid, is een ''duidelijke onderwaardering van Xstrata'', aldus het bedrijf dinsdag.

Standard Life Investments

Standard Life Investments bezit 63,6 miljoen aandelen Xstrata en is daarmee de op drie na grootste aandeelhouder van het Brits-Zwitserse mijnbouwconcern.

Volgens David Cumming van Standard Life Investments is er wat voor de fusie te zeggen, maar houdt de voorgestelde ruilverhouding geen rekening met de eigendommen van Xstrata en de toekomstige winstontwikkeling bij dat bedrijf. ''Het is dan ook onze intentie om tegen het voorstel te stemmen, tenzij de voorwaarden sterk verbeteren.''

Bijval

Standard Life Investments kreeg bijval van Schroders, een eveneens Britse vermogensbeheerder.

''Wij delen de mening van Standard Life helemaal en zijn van plan hetzelfde te doen. Dit is een fantastische transactie voor Glencore, het is waarschijnlijk een goede deal voor het management van Xstrata, maar het is een schamel voorstel voor de aandeelhouders'', aldus Schroders.

Standard Life Investments en Schroders bezitten samen 3,6 procent van de aandelen Xstrata. Volgens de website van de mijnbouwer is de grootste aandeelhouder na Glencore de investeringsmaatschappij BlackRock, die een belang heeft van 5,98 procent.

Xstrata is de op drie na grootste mijnbouwer ter wereld, Glencore is 's werelds grootste grondstoffenhandelaar. Het gefuseerde bedrijf zal de toppositie krijgen in de levering van kolen aan energiecentrales en in de productie van koper. Ook zal de nieuwe onderneming de strijd aan kunnen gaan met de grotere mijnbouwers BHP Billiton, Vale en Rio Tinto.

Resultaten

Xstrata maakte dinsdag ook de voorlopige resultaten over 2011 bekend. De nettowinst steeg met 12 procent tot 5,78 miljard dollar, de omzet nam met 11 procent toe tot 33,87 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Davis sprak van een robuuste prestatie ''tegen een achtergrond van extreme uitdagingen voor de wereldeconomie.''

Hij wees naar een ''scherpe daling van het vertrouwen'' veroorzaakt door de aardbeving en tsunami in Japan, de Arabische lente en de Europese schuldencrisis.

In de eigen sector kampte Xstrata met overstromingen in Australië, slecht weer in Zuid-Afrika en Colombia. Daarnaast daalden de verkoopprijzen flink in de tweede helft van 2011, terwijl ingekochte goederen steeds duurder werden.