AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen hebben zich dinsdag grotendeels afzijdig gehouden door de aanhoudende onzekerheid over de afloop van het Griekse schuldendrama.

De AEX eindigde op de valreep met een kleine winst, mede dankzij gunstige cijfers van staalconcerns Aperam en Arcelor Mittal.

De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 325,97 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven steeg 0,1 procent tot 531,08 punten. In de rest van Europa was het beeld gemengd. Londen eindigde onveranderd, Frankfurt verloor 0,2 procent, terwijl de beurs in Parijs 0,2 procent won.

Griekenland

Griekenland hield beleggers opnieuw in spanning. De leiders van de Griekse regeringspartijen moeten zich committeren aan de bezuinigingen die het land moet doorvoeren in ruil voor steun van de EU en het IMF. Die steun bleef dinsdag tot het einde van de middag echter opnieuw uit.

Later op de avond zou premier Papademos de politici een eindvoorstel voorleggen, waarmee een Grieks bankroet op korte termijn kan worden voorkomen.

Aperam

De beurzen kregen ook opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. In de AEX ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een winst van 6,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook voorziet het voormalige onderdeel van ArcelorMittal een verbetering van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2012.

ArcelorMittal klom 2,1 procent. Het staalbedrijf leed in het vierde kwartaal van 2011 onverwacht een nettoverlies vanwege een aantal bijzondere kostenposten. De omzet en het bedrijfsresultaat voldeden wel aan de verwachtingen.

Air France

Air France-KLM zakte bijna 2 procent. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France verwacht dinsdag meer vluchten te moeten schrappen door de uitbreiding van een staking.

In de MidKap behoorde Wereldhave tot de grootste stijgers met een winst van 2 procent. Het vastgoedbedrijf trekt zich terug uit de Verenigde Staten en gaat zich volledig richten op winkelcentra in West-Europa en kantoren in Parijs en Madrid. Technisch dienstverlener Imtech won 0,8 procent na goed ontvangen jaarcijfers.

Swedish Automobile

Swedish Automobile steeg 3 procent. Volgens de curatoren van het failliete Zweedse automerk Saab zijn er vier of vijf serieuze biedingen op het merk als geheel binnengekomen.

In Zürich zakte UBS 2,3 procent. De grootste bank van Zwitserland waarschuwde voor matige resultaten in het eerste kwartaal vanwege de onzekerheden in de eurozone.

Xstrata

Xstrata daalde in Londen 5 procent. De Brits-Zwitserse mijnbouwer bereikte overeenstemming met de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore over een fusie ter waarde van 90 miljard dollar. Het is de grootste transactie ooit in de grondstoffensector.

De euro was 1,3210 dollar waard, tegen 1,3110 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 97,75 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,1 procent duurder werd op 116,05 dollar per vat.