LUXEMBURG - Staalconcern ArcelorMittal heeft in het vierde kwartaal van 2011 onverwacht een nettoverlies geleden van 1 miljard dollar (763 miljoen euro), vanwege een aantal bijzondere kostenposten. Dat bleek uit cijfers die 's werelds grootste staalproducent dinsdag publiceerde.

Analisten hadden juist gerekend op een nettowinst van 102 miljoen dollar. De omzet kwam in het afgelopen kwartaal uit op 22,45 miljard dollar en het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 1,71 miljard dollar. Deze cijfers komen vrijwel overeen met de prognoses van analisten.

ArcelorMittal zei te verwachten dat het bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2012 waarschijnlijk lager zal uitvallen dan een jaar eerder, maar wel hoger dan in de tweede helft van 2011. De verschepingen van staal zullen in de eerste helft van dit jaar op een vergelijkbaar niveau uitkomen als in dezelfde periode een jaar geleden, aldus ArcelorMittal.

Stilleggen

Het verlies in het vierde kwartaal hing samen met de kosten voor het stilleggen van een aantal fabrieken in Europa en een grote belastingaanslag. In het vierde kwartaal van 2010 leed het staalconcern een nettoverlies van 780 miljoen dollar.

Over heel 2011 boekte ArcelorMittal een nettowinst van 2,3 miljard dollar, tegen een winst van 2,9 miljard dollar een jaar eerder. De omzet ging met ruim 20 procent omhoog tot 94 miljard dollar. De verschepingen van staal namen met 0,9 procent toe tot 85,8 miljoen ton.

Europa

Volgens topman Lakshmi Mittal blijft de situatie in Europa een grote bron van zorg, maar wordt ondanks de aanhoudende onzekerheid wel een verbetering van het marktsentiment verwacht in vergelijking met het vierde kwartaal.

ArcelorMittal verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar met 4,6 procent zal groeien. In Europa neemt de vraag af, maar in China groeit de vraag naar verwachting met 5,2 procent en in Noord-Amerika met 5,5 procent.