AMSTERDAM - De Europese beurzen trachten deze week ondanks de aanhoudende onzekerheid over Griekenland hun opmars door te zetten.

Wegebbend pessimisme over de economie, bedrijfscijfers en de maandelijkse rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) zetten, naast de problemen van Griekenland, de toon.

De AEX is 2012 positief begonnen en staat inmiddels op het hoogste niveau sinds begin augustus vorig jaar. De opmars hangt samen met afnemende zorgen over de escalatie van de schuldencrisis.

De rentes op Italiaanse en Spaanse obligaties zakten afgelopen week tot de laagste niveaus sinds de herfst, waarmee de vrees dat die grote economieën aan het Europese noodinfuus moeten voorlopig lijkt te zijn geweken.

Griekse politici

Griekenland blijft echter als een donkere wolk boven de markten hangen. Deze week moet blijken of de Griekse politici kunnen voldoen aan de strenge hervormingen die de EU en het IMF van het land eisen. Als concrete maatregelen opnieuw uitblijven, dan kan Griekenland verdere steun op zijn buik schrijven en dreigt een wanordelijk bankroet van het land.

Voorlopig lijken tekenen dat de economie niet zover wegzakt als gevreesd echter meer aandacht te krijgen van beleggers. Vooral de berichten over de Amerikaanse economie waren vorige week gunstig, maar ook in Europa waren er voorzichtige tekenen van herstel. Deze week komen er onder meer cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de productie van de Nederlandse industrie.

Mogelijk herstel

Het mogelijke herstel van de economie zorgt er waarschijnlijk voor dat de ECB de rente in de eurozone ook deze maand niet verder verlaagt. De centrale bank bracht de rente in december terug tot 1 procent, maar wacht volgens analisten nu af of het voorzichtige herstel doorzet. Eind deze maand voorziet de ECB Europese banken opnieuw van zoveel goedkope langlopende leningen als zij nodig denken te hebben. De vorige financieringsronde wordt gezien als een van de belangrijkste redenen dat de grootste zorgen over de Europese economie zijn geweken.

Ondertussen gaat het kwartaalcijferseizoen door, met in Amsterdam onder meer de resultaten van ING en diervoerbedrijf Nutreco op donderdag en de staalconcerns ArcelorMittal en Aperam eerder in de week. ING kondigde bij de vorige kwartaalcijfers een reorganisatie aan die ten koste gaat van circa 2700 banen. In het derde kwartaal van vorig jaar boekte het concern een forse winstgroei, dankzij de gunstige ontwikkeling van het verzekeringsbedrijf. Bij de bank viel de winst echter terug.