NEW YORK - De beurzen in New York kwamen donderdag per saldo nauwelijks in beweging.

Meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en een grote stroom wisselende bedrijfsresultaten hielden de meeste graadmeters op hun plaats. Het enthousiasme over de beursgang van Facebook zette de Nasdaq op een kleine winst.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,1 procent lager op 12.705,34 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1325,54 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent tot 2859,68 punten.

Facebook

De woensdag aangekondigde beursgang van Facebook wierp zijn schaduw vooruit. De koers van internetspelletjesmaker Zynga schoot 17 procent omhoog, omdat uit documenten van Facebook is gebleken dat de inkomsten uit games van Zynga van groot belang zijn voor de omzet van de socialenetwerksite.

Internetbedrijven LinkedIn en Groupon profiteerden met winsten van 6 en 7 procent van de hoge beursverwachtingen van Facebook.

Uitkeringen

Het optimisme over de Amerikaanse economie werd donderdag opnieuw gevoed. Ditmaal door de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, die vorige week sterker dan verwacht afnamen. Vrijdag wacht een grotere test voor het vertrouwen, met de eerste schatting van de banengroei in de afgelopen maand.

Het aandeel Merck verloor 0,5 procent. De geneesmiddelenfabrikant boekte vorig kwartaal een winst van 1,5 miljard dollar, na een verlies een jaar eerder. Het waarschuwde echter dat de winst dit jaar nauwelijks groeit door de concurrentie van goedkope merkloze medicijnen.

Dow Chemical werd ruim 1 procent minder waard. Het chemieconcern dook vorig kwartaal in de rode cijfers en voorziet geen snelle ommekeer. Dow heeft onder meer last van gestegen grondstofprijzen.

Detailhandel

Voor detailhandelaren was het beeld gemengd. Zo kelderde kledingketen Abercrombie & Fitch 14 procent omdat de relatief warme winter de omzet vorige maand heeft gedrukt. Goedkopere ketens als Target (plus 1,1 procent) en Costco (plus 2,8 procent) profiteerden juist van de op koopjes jagende Amerikaanse consument.

Een speech van Ben Bernanke in het Congres had ogenschijnlijk weinig invloed op het koersverloop. De centralebankpresident gaf aan dat de Fed alles zal doen om de Amerikaanse economie te beschermen tegen de Europese crisis. Hij riep Amerikaanse politici op de staatsschuld van de VS aan te pakken.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1 procent tot 96,65 dollar. De prijs wordt gedrukt door de Amerikaanse oliereserves, die de afgelopen 2 weken zijn gegroeid.

De euro was donderdagavond 1,3145 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.