AMSTERDAM - Tegenvallende resultaten van Unilever hebben de AEX-index donderdag een slechte dag bezorgd. In tegenstelling tot andere belangrijke Europese beurzen sloot de hoofdindex van de Amsterdamse beurs in het rood.

De AEX ging uiteindelijk 0,6 procent achteruit tot 323,06 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven steeg 0,3 procent tot 522,54 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,3 en 0,6 procent. Londen kreeg er 0,1 procent bij.

Unilever zakte 4,3 procent. De producent van onder meer zeep, margarine, pastasauzen en pindakaas voorspelde bij de presentatie van de kwartaalcijfers een lastig 2012. Het bedrijf had vorig jaar al moeite om de voedseldivisie te laten groeien en ontdekte ook ''zwakke plekken'' in diverse opkomende markten.

Shell

Olieconcern Shell drukte ook lange tijd op de AEX. Het olieconcern haalde in het vierde kwartaal van 2011 aanzienlijk meer winst dan een jaar eerder. In vergelijking met de eerste drie kwartalen van het jaar viel het resultaat echter behoorlijk terug. Het aandeel maakte de aanvankelijke verliezen goed en sloot nagenoeg vlak.

Unibail-Rodamco zag de winst afgelopen kwartaal minder sterk dalen dan verwacht. Het vastgoedfonds hoorde met een min van bijna 3 procent echter toch tot de grootste verliezers in de AEX.

Xstrata

In Londen klom Xstrata 10 procent. Het Brits-Zwitserse mijnbouwbedrijf bevestigde fusiegesprekken te voeren met Glencore, 's werelds grootste grondstoffenhandelaar. Het aandeel Glencore won 7 procent.

Deutsche Bank leverde in Frankfurt 0,4 procent in. De grootste bank van Duitsland leed in het vierde kwartaal onverwacht een verlies door een sterke teruggang van de activiteiten in de investeringstak van de bank.

Obligaties

De Europese schuldencrisis bracht beleggers weinig nieuws. Frankrijk en Spanje hielden obligatieveilingen waarbij de rente lager uitviel dan bij voorgaande veilingen. Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) beloofde opnieuw dat er binnen enkele dagen een akkoord is tussen banken en Griekenland over de sanering van de Griekse schuld.

De euro was aan het einde van de beursdag 1,3160 dollar waard, tegen 1,3195 dollar na de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 95,90 dollar per vat, terwijl Brentolie stabiliseerde op 111,55 dollar.