TOKIO - In Tokio is de beurs donderdag met winst gesloten. De Japanse beurs, die kampte met een technische storing, trok zich op aan de positieve stemming op Wall Street en Europa. 

Die werd veroorzaakt door gunstige Amerikaanse en Duitse industriecijfers. Ook zorgde de aanstaande beursgang van Facebook voor optimisme in de internetsector. De Nikkei eindigde 0,8 procent hoger op 8876,82 punten.

Japanse automakers stonden in de belangstelling na een stijging van de autoverkopen in de Verenigde Staten. Het Japanse elektronicaconcern Sharp zakte echter bijna 16 procent na tegenvallende resultaten.

Het bedrijf leed in de eerste 9 maanden van zijn boekjaar een miljardenverlies als gevolg van de stevige concurrentie op de tv-markt, in combinatie met een zwakke wereldeconomie en een dure yen.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag ook winsten zien. In Sydney sloot de All Ordinaries 1 procent hoger onder aanvoering van de mijnbouwbedrijven. In Seoul steeg de Kospi 1,3 procent en in Hongkong noteerde de Hang Seng 1,6 procent hoger in de middaghandel.