NEW YORK - De effectenbeurzen in New York sloten woensdag met stevige plussen. De handel werd gesteund door een reeks positieve industriecijfers uit Duitsland, China en de Verenigde Staten.

Ook werd de handel aangezwengeld door de verwachting dat er deze week een akkoord zal worden bereikt over de kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden.

Door de recente stroom aan positieve economische data vanuit diverse grote economieën in de wereld, is de stemming op de beurzen sinds het begin van het jaar voorzichtig verbeterd.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent (83,55 punten) hoger op 12.716,46 punten. De S&P 500 steeg 0,9 procent (11,67 punten) tot 1324,08 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 1,2 procent (34,43 punten) tot 2848,27 punten.

Groei

In de Verenigde Staten liet de industrie in januari een sterkere groei zien dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex bereikte het hoogste niveau sinds juni 2011. Beleggers trokken zichzelf minder aan van een tegenvallend Amerikaans banenrapport van loonstrookverwerker ADP.

Uit officiële cijfers van de Chinese overheid bleek woensdag dat de industrie in januari licht is gegroeid. Volgens de bank HSBC, die zelf ook een Chinese inkoopmanagersindex samenstelt, liet de industrie echter opnieuw een krimp zien in januari.

De industrie in de eurozone liet in januari voor de zesde maand op rij een krimp zien. Die viel wel iets lager uit dan verwacht. In Duitsland toonde de industrie echter een lichte groei.

Caterpillar

Caterpillar, een bedrijf dat sterk afhankelijk is van de wereldwijde industrie, was in de Dow-Jonesindex een van de sterkste stijgers. De fabrikant van zware machines noteerde een plus van 1,3 procent.

Het aandeel Amazon verloor bijna 8 procent. De internetwinkel zag de winst in het vierde kwartaal van 2011 fors dalen.

Amazon liet ook weten dat het resultaat in het lopende kwartaal zal uitkomen tussen een verlies van 200 miljoen dollar en een winst van 100 miljoen dollar. Analisten rekenden in doorsnee op een winst van 426 miljoen dollar in het eerste kwartaal.

Facebook

Beleggers zijn verder in afwachting van een aanvraag voor een beursgang ter waarde van 5 miljard dollar door de sociale netwerksite Facebook.

De euro was 1,3155 dollar waard, ten opzichte van 1,3195 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper tot 97,44 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent tot 111,83 dollar.