AMSTERDAM - De Europese beurzen schoten woensdag omhoog tot de hoogste niveaus in zes maanden tijd. Vooral bankaandelen werden opgepikt door de verwachting dat er deze week een akkoord zal worden bereikt over de kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden.

De stemming werd ook gesteund door gunstige industriecijfers uit Duitsland, de VS en China.

''Het is een mooie markt vandaag, met name dankzij de gunstige macrocijfers. Men durft weer even'', zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,1 procent (6,68 punten) hoger op 325,15 punten. De MidKap-index won 2,4 procent (12,10 punten) tot 520,95 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 1,9 en 2,4 procent.

Macrocijfers

''Er is minder nervositeit. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de rentetarieven van Zuid-Europese obligaties'', zei Muller. Woensdag waren volgens hem de gunstige macrocijfers uit diverse regio's de belangrijkste impuls.

Uit officiële cijfers van de Chinese overheid bleek woensdag dat de industrie in januari licht is gegroeid. Volgens de bank HSBC, die zelf ook een Chinese inkoopmanagersindex samenstelt, liet de industrie echter opnieuw een krimp zien in januari.

Industrie

De industrie in de eurozone liet in januari voor de zesde maand op rij een krimp zien. Die viel wel iets lager uit dan verwacht. In Duitsland toonde de industrie een lichte groei, maar in andere eurolanden liet de industrie een neerwaartse lijn zien. De inflatie in de eurozone bleef in januari ongewijzigd op 2,7 procent.

In de Verenigde Staten liet de industrie in januari een sterkere groei zien dan een maand eerder. Dat bleek uit de ISM-inkoopmanagersindex.

ING

Bank en verzekeraar ING was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5,5 procent. Ook andere Europese banken gingen aan de leiding. Zo steeg Deutsche Bank in Frankfurt met 5,1 procent.

In de MidKap won BAM 3,8 procent. Het bouwbedrijf heeft met twee bankensyndicaten overeenkomsten gesloten voor nieuwe bankfaciliteiten om de financiering voor de komende jaren zeker te stellen.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming was veruit de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een winst van bijna 15 procent. In Frankfurt klom Infineon ruim 5 procent, hoewel de Duitse chipfabrikant in het afgelopen kwartaal slechter presteerde dan een jaar eerder.

Het aandeel NYSE Euronext daalde in New York met 0,3 procent. Het beursbedrijf mag van de Europese Commissie niet fuseren met concurrent Deutsche Börse. Het nieuwe bedrijf zou een te groot marktaandeel krijgen. Deutsche Börse klom in Frankfurt 3,4 procent.

De euro zat in de lift en was 1,3195 dollar waard, tegen 1,3045 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,1 procent op 98,51 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent duurder op 112,10 dollar.