TOKIO - In Tokio is de beurs woensdag nipt hoger gesloten. Het sentiment stond daarbij onder druk door zwakke cijfers over de Chinese industriële bedrijvigheid en tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie. De Nikkei eindigde 0,1 procent hoger op 8809,79 punten.

Toshiba zakte 1,2 procent. Het Japanse elektronicaconcern zag de winst in het derde kwartaal van zijn boekjaar met 72 procent afnemen, als gevolg van de dure yen en tegenvallende verkopen van tv's en pc's. Daardoor moest de onderneming de winstverwachting voor het hele het jaar verlagen.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag ook beperkte koersuitslagen zien. In Seoul steeg de Kospi 0,2 procent. In Sydney sloot de All Ordinaries 0,8 procent lager onder aanvoering van de banken en de grondstofbedrijven.

In Hongkong noteerde de Hang Seng 0,2 procent hoger. De Chinese overheid maakte bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in januari is uitgekomen op 50,5, tegen 50,3 in december. Een cijfer boven de 50 duidt op een groei van de industrie. Volgens de bank HSBC, die zelf ook een inkoopmanagersindex samenstelt, liet de Chinese industrie echter opnieuw een krimp zien in januari.