NEW YORK - De graadmeters op Wall Street kwamen dinsdag tegen het einde van de handel net niet op positief terrein.

Beleggers konden nauwelijks richting kiezen met aan de ene kant hoop op een Griekse schuldendeal en aan de andere kant tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie. Intussen verwerkte de handel ook een stroom aan bedrijfsresultaten.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 12.632,91 punten. De S&P-index eindigde 0,1 procent lager op 1312,40 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 2813,84 punten.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het cijfer over het consumentenvertrouwen dat dinsdag naar buiten kwam. De graadmeter die het onderzoeksinstituut Conference Board hanteert, kwam in januari uit op 61,1 tegen een herziene 64,8 in de maand daarvoor. Economen rekenden op een stijging.

Chicago

Ook bleek de bedrijvigheid in de regio Chicago af te zijn genomen. De inkoopmanagersindex voor het gebied zakte tot 60,2 van 62,2 in december.

''De afname van het consumentenvertrouwen geeft voeding aan het idee dat de economische groei alleen is gecreëerd doordat bedrijven hun voorraden hebben aangevuld. Zodra dat voorbij is, zou de groei wel eens van tijdelijke aard kunnen blijken'', verklaarde een analist de negatieve stemming onder beleggers.

De handel had moeite zich op te trekken aan de bedrijfscijfers. Oliebedrijf Exxon Mobil verloor 2 procent, nadat het concern bekend had gemaakt dat de winst in het vierde kwartaal met 2 procent was toegenomen tot 9,4 miljard dollar (7,1 miljard euro) dankzij hogere olieprijzen.

Pfizer

Farmaceut Pfizer verloor 0,8 procent, hoewel het bedrijf de winst in het afgelopen kwartaal sterker zag stijgen dan verwacht. Het grootste farmacieconcern ter wereld verlaagde wel zijn verwachtingen voor 2012 vanwege de effecten van de sterke dollar.

De Amerikaanse pakketjesvervoerder UPS verloor 0,7 procent. UPS haalde in het vierde kwartaal een hogere omzet, maar de concurrent van TNT Express zei dat de economische vooruitzichten onzeker zijn.

De euro was 1,3075 dollar waard, tegen 1,3045 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie was 0,4 procent lager en stond op 98,41 dollar. Brentolie was 0,3 procent duurder op 111,03 dollar.