AMSTERDAM - De Europese beurzen hielden dinsdag de stijgende lijn vast, ondanks tegenvallende Amerikaanse macrocijfers die in de middaghandel naar buiten kwamen.

Na de forse verliesbeurt van een dag eerder stapten beleggers weer in de markt en sloten januari met winst af.

De stemming werd gesteund door de hoop dat Griekenland spoedig een akkoord bereikt over de kwijtschelding van een deel van zijn schulden.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,84 punten hoger op 318,47 punten, een winst van 0,9 procent. De MidKap-index won 0,7 procent tot 508,77 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen met 0,2 procent. In Parijs ging de hoofdindex met 1 procent vooruit.

Wall Street

De Europese beurzen trotseerden de negatieve stemming op Wall Street, waar de graadmeters in de min stonden. De Amerikaanse beleggers leken niet ingenomen met cijfers over de Amerikaanse economie die dinsdag naar buiten werden gebracht.

Het consumentenvertrouwen bleek in januari flink te zijn gedaald, terwijl analisten juist een stijging hadden voorzien. Ook werd bekend dat de bedrijvigheid in de regio rond Chicago minder sterk was gegroeid dan was verwacht.

Werkloosheid

Ook vanuit de eurozone kwamen weinig opbeurende cijfers. Op macro-economisch vlak bleek dat de werkloosheid in de eurolanden in december is gestabiliseerd op 10,4 procent.

Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. De werkloosheid was het laagst in Oostenrijk en Nederland. Spanje en Griekenland telden relatief de meeste werklozen.

Begrotingsregels

Op de Europese top in Brussel werden maandag afspraken gemaakt over de strengere begrotingsregels die in het nieuwe Europese verdrag worden opgenomen. De eurolanden kwamen ook overeen dat het permanente noodfonds ESM in juli in werking treedt.

Wat betreft bedrijfscijfers was er nauwelijks reden tot klagen. Olieconcern ExxonMobil kwam met cijfers die iets beter waren dan verwacht. Ook de resultaten van UPS en Pfizer lagen iets boven de prognoses.

Aegon

In de AEX ging verzekeraar Aegon aan kop met een plus van 4,4 procent. ArclorMittal verloor 1,9 procent en Corio leverde 0,7 procent in. TomTom klom 0,9 procent.

Het navigatiebedrijf heeft in de VS een overeenkomst gesloten met General Motors voor de levering van navigatiesystemen aan kopers van het bedrijf.

Heijmans

Heijmans was na een winstalarm de op een na sterkste daler in de MidKap. Het bouwbedrijf verwacht over 2011 een nettoverlies te lijden van maximaal 40 miljoen euro als gevolg van de slechte situatie op de woningmarkt. Het aandeel verloor 1,8 procent. BinckBank, dat maandag met tegenvallende winst over het afgelopen kwartaal kwam, leverde 2 procent in.

De euro was 1,3045 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,5 procent tot 98,35 dollar per vat en Brentolie noteerde vlak op 110,78 dollar.