ROSMALEN - Bouwbedrijf Heijmans verwacht over 2011 een nettoverlies te lijden van maximaal 40 miljoen euro als gevolg van afschrijvingen op vastgoedposities. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.

Zonder deze afschrijving en andere eenmalige posten, waaronder reorganisatiekosten, zal de operationele winst circa 25 miljoen euro bedragen, verwacht Heijmans.

De afboeking op vastgoedposities is het gevolg van de slechte situatie op de woningmarkt. Volgens Heijmans blijven de vooruitzichten slecht. Het bedrijf verwacht maximaal 45 miljoen euro af te schrijven en daarnaast nog eens 10 miljoen euro op een overname uit 2011.

Uitiliteitsbouw

De operationele resultaten bij de onderdelen civiel, wegen en woningbouw blijven volgens Heijmans goed, terwijl de resultaten bij utiliteitsbouw en prefab lager uitkomen dan eerder werd aangenomen. Bij utiliteitsbouw vloeien de verliezen voort uit ''te hoge kosten voor acquisitie van projecten en onvoldoende kwaliteit in de uitvoering''.

Heijmans kondigde in december al maatregelen aan bij prefab. Bij de fabriek in Best (Bestcon) gaat twee derde van de banen verloren. Heijmans verwacht maximaal 10 miljoen euro aan reorganisatiekosten te verwerken in de resultaten over 2011, die op 1 maart gepresenteerd worden.