NEW YORK - De beurzen in New York poetsten maandag tegen het einde van de handel de verliezen van eerder op de dag goeddeels weg. Beleggers kregen toch weer wat vertrouwen, onder meer dankzij opbeurend nieuws uit Europa.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel een verlies van 6,74 punten (0,1 procent) op 12.653,72 punten.

De breed samengestelde S&P 500 zakte 3,31 punten (0,3 procent) tot 1313,02 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 4,61 punten (0,2 procent) tot 2811,94 punten.

Het sentiment keerde wat nadat toch met vertrouwen werd gekeken naar de Amerikaanse economie en de oplopende koersen in New York. Beleggers vrezen de boot te missen bij een mogelijke rally.

Op een Europese top in Brussel werden afspraken gemaakt over de strengere begrotingsregels die in het nieuwe Europese verdrag worden opgenomen. De eurolanden kwamen overeen dat het permanente noodfonds ESM in juli in werking treedt.

Teleurstelling

Eerder op de dag was er wat teleurstelling. Griekenland heeft nog geen akkoord kunnen bereiken met private schuldeisers zoals banken, verzekeraars en hedgefondsen over een afwaardering van de Griekse staatsleningen die zij bezitten. Beleggers hadden gehoopt dat die onderhandelingen na dit weekeinde zouden zijn afgerond, aldus een Amerikaanse beursspecialist.

Net als in Europa gingen de financiële fondsen op Wall Street achteruit. Zo verloor Bank of America 3 procent, Goldman Sachs daalde 1,8 procent, Citigroup zakte 2,1 procent en JPMorgan Chase noteerde 0,2 procent in de min.

Thomas & Betts

De Amerikaanse producent van elektronische componenten Thomas & Betts steeg 23 procent. Het bedrijf wordt voor 3,9 miljard dollar overgenomen door het Zwitserse ABB. ABB betaalt een premie van 24 procent op de slotkoers van Thomas & Betts van afgelopen vrijdag.

De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten bleven in december onveranderd, terwijl op een lichte stijging was gerekend. De persoonlijke inkomens gingen juist het sterkst omhoog in 9 maanden. Volgens de Amerikaanse overheid zetten Amerikanen het extra geld op een spaarrekening in plaats van het in de winkels uit te geven.

De euro noteerde 1,3126 dollar, tegen 1,3105 dollar bij het slot van de handel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 98,99 dollar.