AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met rode cijfers gesloten. Beleggers verkochten hun aandelen in afwachting van een akkoord over de Griekse schuldenafschrijving. Ook was de blik gericht op een nieuwe EU-top in Brussel die maandag wordt gehouden.

De AEX-index in Amsterdam sloot 3,73 punten (1,2 procent) lager op 315,63 punten. De MidKap-index zakte 10,67 punten (2,1 procent) tot 505,27 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 1,6 procent.

De Europese leiders zullen in Brussel beslissingen nemen over strengere begrotingsmaatregelen. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel staat de Griekse schuldencrisis niet op de agenda. Ze wees erop dat er nog geen overeenstemming is bereikt met private schuldeisers over kwijtschelding van de Griekse schulden.

Italië

Italië ging opnieuw naar de markt om geld op te halen. Het land, waarvan de kredietstatus afgelopen vrijdag nog werd verlaagd door Fitch, haalde zo'n 7,5 miljard euro op met de veiling van 5- en 10-jarige obligaties. De rente op de 10-jarige obligatie daalde daarbij tot 6,08 procent, tegen bijna 7 procent een maand geleden.

De rente op Portugese staatsobligaties liep maandag echter opnieuw op. Beleggers bleven speculeren dat het land net als Griekenland schuldenverlichting nodig heeft om zijn financiële problemen te boven te komen.

Frankrijk

In Parijs stonden de banken onder druk nadat president Nicolas Sarkozy aankondigde een nieuwe belasting van 0,1 procent te willen heffen op financiële transacties. Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas verloren 6,5 tot 7,1 procent.

Ook elders in Europa hadden de financiële fondsen het lastig. In Amsterdam verloor ING 4,9 procent en Aegon ging 2,8 procent omlaag. In Frankfurt zakte Deutsche Bank 3,8 procent en Commerzbank daalde 4 procent.

Philips

Philips noteerde 2,2 procent in de min. Het elektronicaconcern leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 160 miljoen euro. Ook blijft het bedrijf voorzichtig over 2012. Philips gaf op 10 januari al een winstwaarschuwing vanwege de zwakke Europese markt.

De resultaten van internetbroker BinckBank werden ook beïnvloed door de Europese schuldencrisis. De winst daalde in het afgelopen jaar met 13 procent. Het aandeel zakte 4,9 procent en behoorde daarmee tot de sterkste dalers in de MidKap.

Van Lanschot

Op de lokale markt zakte Van Lanschot 1,2 procent. De bank kondigde een reorganisatie aan, die gepaard gaat met een reductie van het aantal arbeidsplaatsen met 10 tot 15 procent. Ook vertrekt topman Floris Deckers dit jaar.

Arcadis verloor 0,4 procent. Harrie Noy treedt in mei terug als bestuursvoorzitter van het advies- en ingenieursbedrijf. Hij wordt opgevolgd door Neil McArthur.

De euro was 1,3105 dollar waard, tegen 1,3165 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,15 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 110,99 dollar.