AMSTERDAM - Met nog twee handelsdagen te gaan kijkt de handel tevreden terug op de eerste maand van het jaar. Januari was een sterke handelsmaand met flink stijgende koersen. Het is volgens analisten echter nog geen uitgemaakte zaak of de markt de opmars zal voortzetten. 

Met nog voortdurende onzekerheid over Griekenland, belangrijke macrocijfers in het vooruitzicht en het cijferseizoen dat nog niet geheel op stoom is gekomen, kan het volgens marktvorsers nog alle kanten op gaan.

De markt kijkt maandag in eerste instantie naar de Europese top die dan begint. De EU-leiders moeten beslissingen nemen over strengere begrotingsmaatregelen en verdere hulp aan Griekenland.

In Brussel gingen afgelopen week geruchten rond dat de controle op de Griekse begroting en het bezuinigingsbeleid strenger moet worden aangepakt. Daarbij zouden de Grieken hun zeggenschap op dat gebied in feite moeten inleveren.

Onzeker

De komende dagen moet ook duidelijkheid komen over de afspraken die de Grieken hebben gemaakt met financiële instellingen over een gedeeltelijke afschrijving van de schulden.

Het is nog onzeker of Griekenland al voor de top daarover een definitieve overeenstemming met de private partijen zal kunnen presenteren. Als een akkoord uitblijft, zullen de markten daar negatief op reageren, denken analisten.

Philips

Beleggers in Amsterdam krijgen maandag ook de jaarcijfers van Philips en Binckbank te verwerken. Analisten verwachten dat er bij Philips weinig verrassingen zullen zijn. Het elektronicaconcern kwam op 10 januari al met een omvangrijke winstwaarschuwing naar buiten.

Later in de week komen ook Unilever en Shell met cijfers over 2011.

Werkgelegenheid

In de VS worden er veel cijfers over de economie gepubliceerd, met op maandag onder meer gegevens over consumentenuitgaven en het inkomen van de Amerikanen.

Dinsdag komen er cijfers over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt. Vrijdag wordt de week afgesloten met een belangrijk cijfer over de werkgelegenheid.

Wall Street

Op Wall Street komt ook het cijferseizoen op stoom met onder meer ExxonMobil, Amazon, UPS, Mastercard en Kellogg's die hun resultaten bekendmaken.

Van de 200 bedrijven die tot nu toe met cijfers over het vierde kwartaal naar buiten kwamen, presteerde 59 procent beter dan de verwachting van analisten. In de kwartalen daarvoor was dat circa 70 procent.