AMSTERDAM – De topman van Royal Bank of Scotland is zondag opnieuw in opspraak. Na een omstreden bonus over 2011 zou CEO Stephen Hester ook aanspraak maken op 8 miljoen pond aan lange termijn beloningen.

Dat ontdekte de Sunday Times dit weekeinde.

RBS, voor 83 procent in handen van de Britse overheid, zou van plan zijn de komende weken voor 4,5 miljoen pond aan aandelen te kopen als onderdeel van een controversiële lange termijn beloning voor CEO Hester.

Daarnaast zou RBS nog eens 12 miljoen aandelen met een waarde van 3,3 miljoen pond opzij zetten voor Hester als potentiële bonus over 2012.

Grote ophef

Vrijdag ontstond er al grote ophef over de bonus voor Hester. Hij ontving omgerekend 1,15 miljoen euro over 2011 als topman van de bank, die eerder nog uit de kredietcrisis gered moest worden.

Het nieuws van zaterdag dat de president van RBS, Philip Hampton, afziet van zijn bonus van 1,2 miljoen euro helpt Hesters positie niet. De CEO is namelijk niet van plan van zijn financiële extraatjes af te zien.

Goldman Sachs

Ook de Londense topbankier van Goldman Sachs stond zondag in het nieuws met zijn bonus van 2,5 miljoen dollar. Hij ontvangt dat bedrag ondanks dat de Amerikaanse zakenbank het slechtste jaar draaide sinds de financiële crisis in 2008.

Goldman Sachs zag de winst afgelopen jaar 47 procent verdampen. De beloning in aandelen voor topman Michael Sherwood is echter gebaseerd op de prestaties van de aandelen in 2009 en 2010.

Oplaaien

De bonusdiscussie kan in Londen de komende tijd verder oplaaien en de roep om overheidsingrijpen aanzwellen, schrijft de Sunday Times. Zeker nu de bekendmakingen van de beloningen bij andere Britse banken voor de deur staan.

Zo komt de top van Barclays aankomende week bijeen om te stemmen over de beloningen. Bestuursvoorzitter Bob Diamond zou tot maximaal 10 miljoen pond kunnen incasseren.