AMSTERDAM - De vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV hebben vrijdag een brandbrief gestuurd aan het kabinet over TNT Express.

Zij vrezen dat de activistische aandeelhouders Jana en Aimco van plan zijn om druk uit te oefenen om TNT Express op te splitsen.

Onder druk van Jana en Aimco is TNT vorig jaar opgesplitst in PostNL en TNT Express. De twee aandeelhouders proberen sindsdien een verkoop van TNT Express uit te lokken, maar ondanks de lage beurskoers van de pakketbezorger heeft zich nog geen geïnteresseerde partij gemeld.

De vakbonden zijn bang, gezien het verleden van Jana en Aimco, dat de aandeelhouders zich nu gaan richten op het opsplitsen van TNT Express. Daarbij zouden bijvoorbeeld de activiteiten van TNT in Azië worden gescheiden van die in Europa.

Opsplitsing

''Natuurlijk zijn Jana en Aimco relatief kleine aandeelhouders. Het verleden heeft echter aangetoond dat activistische aandeelhouders alles op alles zetten om de toekomst van bedrijven naar hun hand te zetten'', zei Egon Groen, bestuurder bij FNV Bondgenoten.

Een eventuele opsplitsing zou volgens de vakbonden onverstandig zijn, omdat de diverse onderdelen sterk met elkaar zijn verweven. Ook zijn ze bang dat er na het opsplitsen van bijvoorbeeld ABN Amro en Stork weer een Nederlands bedrijf ''te gronde wordt gericht''.

''We willen voorkomen dat een bedrijf dat een langetermijnstrategie volgt, om zeep wordt geholpen vanwege kortetermijnbelangen'', zei Groen.

Aandeelhoudersgedrag

Concrete aanwijzingen over de plannen van de activistische aandeelhouders hebben de vakbonden overigens nog niet. ''Als er een concreet plan is, is het al te laat'', merkt Groen op.

De vakbonden willen het gesprek met de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken) en Maxime Verhagen (Economische Zaken) aangaan over de toekomst van het 'netwerkbedrijf'.

''We willen dat het kabinet de bestaande 'code of governance' kritisch doorneemt op het gedrag van deze aandeelhouders'', aldus Groen.