AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers reageerden enthousiast op het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten nog lange tijd zeer laag te houden.

Een succesvolle obligatieveiling van Italië drukte de zorgen over Europa naar de achtergrond.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,1 procent hoger op 322,82 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 517,68 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 1,3 tot 1,8 procent.

De Fed gaf woensdagavond aan dat de rente in de VS zeker nog tot eind 2014 op ongeveer 0 procent blijft liggen. Dat historisch lage tarief is bedoeld om de economie aan te jagen.

Euro

Italië wist donderdag voor 5 miljard euro aan 2-jarige obligaties aan de man te brengen voor een rente die aanzienlijk lager was dan bij de vorige veiling. Dit zorgde ervoor dat de rentes op bestaande Italiaanse en Spaanse obligaties ook flink daalden.

De euro steeg daarbij tot het hoogste niveau sinds 21 december. De Europese munt sloot de handelsdag op 1,3160 dollar, tegen 1,2980 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Witte rook

Uit Griekenland kwam nog geen witte rook. Volgens Griekse media zijn banken en andere investeerders bereid een lagere rente te accepteren bij een obligatieruil dan ze eerder afspraken.

Dit zou echter nog altijd niet genoeg zijn om de Griekse schuldenlast weer houdbaar te maken, waardoor volgens eurocommissaruis Olli Rehn een extra Europese bijdrage noodzakelijk is. Die moet wellicht komen van de Europese Centrale Bank.

Senseo

De AEX werd met een winst van ruim 6 procent aangevoerd door roestvrijstaalproducent Aperam. Aegon ging met een min van 2 procent het sterkst achteruit.

Philips steeg 1,4 procent. Het elektronicaconcern heeft zijn deel van het merkrecht op Senseo verkocht aan het Amerikaanse Sara Lee voor 170 miljoen euro en zal tot 2020 exclusief de Senseo blijven maken.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,1 procent tot 100,50 dollar. Brentolie werd met 110,75 dollar per vat eveneens circa 1 procent duurder.