AMSTERDAM - Air France-KLM bevindt zich in een extreem moeilijke financiële situatie en de maatschappij heeft in 2011 voor het vierde opeenvolgende jaar een substantieel operationeel verlies geleden. Dat zei de nieuwe topman van het Franse onderdeel Air France woensdag.

Alexandre de Juniac meldde woensdag aan een Franse parlementaire commissie dat Air France-KLM uit de bedrijfsvoering een verlies van 'meerdere honderden miljoen euro's' zal noteren.

Hij wilde niet meer details prijsgeven, omdat de cijfers over 2011 nog door de accountants worden gecontroleerd.

De Juniac wees ook op de stijgende schuldenlast van Air France-KLM. "We zijn er de afgelopen drie jaar niet in geslaagd om onze investeringen te financieren, omdat we niet voldoende inkomende kasstroom genereren", zei hij tegen de parlementariërs.

In het afgelopen jaar is de nettoschuld van Air France-KLM gestegen van 2,0 tot 6,5 miljard euro, aldus de ceo van Air France.

Herstelplan

De Juniac zei dat de precaire financiële situatie de maatschappij ertoe dwingt om een herstelplan in te voeren, zoals eerder deze maand aangekondigd.

In het plan wordt onder meer voorzien in verhoging van de productiviteit en vermindering van staffuncties, onder meer door matiging van salarissen en het niet invullen van vacatures.