OSLO - De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian plaatst een megaorder aan vliegtuigen bij Boeing en Airbus. De prijsvechter kondigde dat woensdag aan.

De Noorse low-cost maatschappij bestelt 122 Boeing 737's en 100 Airbus A320 Neo toestellen voor een totaalbedrag van 16,6 miljard euro. ''De order is de grootste in de Europese luchtvaartgeschiedenis en markeert een belangrijke mijlpaal in de 10-jarige historie van onze maatschappij'', zei topman Björn Kjos.

Daarnaast heeft Norwegian een optie op nog eens 150 vliegtuigen van beide producenten genomen. Het gaat om 100 Boeing 737 toestellen en 50 Airbus A320 neo's. ''Norwegian heeft nu een omvang bereikt waarbij het kan profiteren van twee leveranciers, waar het gaat om een adequate vliegcapaciteit, flexibiliteit en concurrentie tussen de vliegtuigproducenten'', voegde hij eraan toe.

Norwegian, genoteerd op de aandelenbeurs in Oslo, is de op een na grootste luchtvaartmaatschappij in Scandinavië. Het routenetwerk strekt zich uit over heel Europa naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In 2010 vervoerde de prijsvechter 13 miljoen passagiers op 261 routes naar 100 bestemmingen. Bij de onderneming werken ongeveer 2500 mensen.