TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota is van de troon gestoten als 's werelds grootste autofabrikant door het Amerikaanse General Motors (GM) en het Duitse Volkswagen (VW). Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde verkoopcijfers van het concern.

Toyota zag de wereldwijde autoverkopen in 2011 met 6 procent dalen tot 7,95 miljoen stuks. De rivalen GM en en VW verkochten vorig jaar respectievelijk 9,03 miljoen en 8,16 miljoen auto's.

Volgens Toyota stond de verkoop onder druk door de verwoestende aardbeving in Japan afgelopen maart, de overstromingen in Thailand en de dure yen.

GM

Toyota haalde in 2008 GM in als grootste autoproducent ter wereld. Daarvoor waren de Amerikanen 77 jaar lang marktleider.

Toyota had de verkoopcijfers over 2011 onder aan een persbericht geplaatst, zonder verdere toelichting te geven. De Japanners lieten eerder weten dat ze het belangrijk vinden de nummer 1 te zijn, maar dat dat niet het allerbelangrijkst is. Het produceren van kwalitatief hoogwaardige auto's heeft volgens Toyota prioriteit.