AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten. De onzekerheid over de onderhandelingen tussen Griekenland en private schuldeisers over een afschrijving op Grieks schuldpapier zorgde voor een bedrukte stemming.

Sterke cijfers van Apple en het gestegen Duitse ondernemersvertrouwen konden onvoldoende tegenwicht bieden.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 1,53 punten (0,5 procent) op 319,44 punten. De MidKap won 2,67 punten (0,5 procent) tot 509,40 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 0,5 procent omlaag. De aandelenmarkt in Frankfurt sloot een fractie hoger.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten overheden en centrale banken mogelijk ook een deel van de Griekse schulden afschrijven als het akkoord tussen private investeerders en Griekenland niet ver genoeg gaat.

Grieken

De Grieken praten met banken, verzekeraars en hedgefondsen over kwijtschelding van een deel van de schuld. Dit heeft nog geen akkoord opgeleverd. Een overeenkomst is een voorwaarde voor het IMF om nieuwe financiële steun aan Athene te verlenen. Griekenland hoopt de onderhandelingen met private investeerders over de kwijtschelding van schulden nog deze week af te ronden.

Apple maakte dinsdag na het slot op Wall Street zijn resultaten bekend. De winst van de fabrikant van de iPad en iPhone bereikte in het afgelopen kwartaal een recordniveau van 13 miljard dollar. De omzet steeg tot ruim 46 miljard dollar. De verwachtingen van analisten werden ruimschoots overtroffen.

Duitse ondernemers

Onderzoeksinstituut Ifo meldde woensdag dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in januari voor de derde maand op rij is toegenomen. De stijging was sterker dan verwacht. Beleggers in Frankfurt reageerden positief.

De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson zakte in Stockholm 14,1 procent in waarde na zwaar tegenvallende kwartaalresultaten. De grootste maker van mobiele telecomapparatuur ter wereld heeft last van een terugloop in investeringen door telecombedrijven.

AEX

KPN was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,8 procent. Bestuursvoorzitter Eelco Blok liet weten 50.000 aandelen te willen kopen. Daarmee wil hij zijn vertrouwen tonen in de toekomst van het telecombedrijf. KPN moest dinsdag nog ruim 7 procent inleveren na een winstwaarschuwing.

Bij de grootste dalers onder de hoofdfondsen stonden onder meer TNT Express (min 2,4 procent), PostNL (min 4,3 procent) en roestvrijstaalproducent Aperam (min 2,8 procent).

De euro was 1,2980 dollar waard, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 99,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,28 dollar.