GENEVE - De in Zwitserland gevestigde olieraffinaderij Petroplus vraagt uitstel van betaling aan. Het bedrijf maakte dit dinsdag bekend na wekenlange gesprekken met haar schuldeisers.

''De raad van bestuur heeft besloten zich voor te bereiden op een faillissement of een gerechtelijke schikking in Zwitserland'', aldus het bedrijf. De raffinaderij voegde eraan toe dat ''dezelfde stappen worden ondernomen door de verschillende dochterondernemingen van Petroplus''.

Maandag was de handel in aandelen Petroplus op de Zwitserse beurs al geschorst op verzoek van het bedrijf zelf. Dinsdag werd de handel hervat, het aandeel kelderde tijdens de ochtendhandel meer dan 80 procent.

Een week eerder verlaagde ratingbureau Standard and Poor's zijn waardering voor Petroplus in verband met het verhoogde risico dat het bedrijf zijn kortetermijnschulden niet zou kunnen voldoen.

Verkopen

Petroplus, Europa's grootste onafhankelijke olieraffinaderij, kondigde toen ook aan de Petit Couronne-raffinaderij in Frankrijk te willen verkopen wegens financiële problemen. Het bedrijf zei op zoek te zijn naar strategische alternatieven, waaronder ook de mogelijke verkoop van zijn raffinaderijen in Cressier (Zwitserland) en Antwerpen.

De onderneming, waarvan de vijf raffinaderijen in Europa een gezamenlijke verwerkingscapaciteit hebben van ongeveer 667.000 vaten per dag, moest bij 3 fabrieken in de productie snijden en het vermogen van de twee andere raffinaderijen halveren.

Petroplus heeft te lijden van overcapaciteit in de markt en financieringsproblemen bij de aankoop van olie.