NEW YORK - Beleggers op Wall Street namen maandag een afwachtende houding aan en lasten een pauze in na de opmars van de graadmeters in de afgelopen week.

Er waren weinig bedrijfscijfers of economische data waar de handel zich aan op kon trekken.

Ook vanuit Europa kwam er geen nieuws over de schuldencrisis. Analisten verwachten dat de stemming in de loop van de week weer zal aantrekken als de stroom van bedrijfscijfers weer aanzwelt.

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,1 procent op 12708,82 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,1 procent bij en eindigde op 1316 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde 0,1 procent in tot 2784,17 punten.

Ministers

De Amerikaanse handelaren wachtten maandag ook op de uitkomst van de ontmoeting van de Europese ministers van Financiën in Brussel. Zij buigen zich onder meer over de deal die Griekenland nog moet sluiten met banken over een gedeeltelijke afschrijving van de schulden. Dat akkoord was maandag nog steeds niet rond.

Beleggers keken ook uit naar de vergadering van de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, later deze week. De Fed zal naar verwachting iets zeggen over het rentebeleid in de nabije toekomst.

Het aandeel RIM kreeg negatieve aandacht van de beleggers. De handel kon de bestuurswissel bij de producent van BlackBerry's niet waarderen en zette het aandeel in de Nasdaq 7,9 procent lager.

Olie

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton verloor 2,4 procent. Het bedrijf zag de winst en omzet in het vierde kwartaal van vorig jaar sterker toenemen dan analisten hadden verwacht, maar waarschuwde dat de winst in het eerste kwartaal lager kon uitpakken als indirect gevolg van lagere gasprijzen.

De olieprijs maakte maandag wel een opmars, onder meer als gevolg van het olie-embargo dat de Europese Unie tegen Iran had ingesteld. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder en kostte 99,94 dollar per vat. Brentolie ging 0,9 procent vooruit tot 110,81 dollar. De euro was 1,3030 dollar waard, tegen 1,3035 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.