AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten maandag voor de vijfde keer in zes handelsdagen hoger. Bankaandelen stonden in de belangstelling na een bericht over soepelere kapitaalregels.

Ook hoopten beleggers op een positieve uitkomst van de onderhandelingen tussen Griekenland en de banken over de afschrijvingen op de Griekse schulden.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 323,02 punten. De MidKap-index won 1,2 procent tot 514,02 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 0,9 procent.

Diverse Europese functionarissen gaven maandag aan dat het akkoord over de kwijtschelding van Griekse schulden vorm begint te krijgen. Dat akkoord is nodig om Griekenland van nieuwe financiële steun te voorzien en een bankroet van het land te voorkomen.

Beste voorstel

De onderhandelaar namens de banken, Charles Dallara, liet weten dat de private partijen hun ''beste voorstel'' hebben gedaan. De ministers van Financiën van de eurolanden zullen de situatie in Griekenland maandag tijdens een bijeenkomst in Brussel bespreken.

De Europese bankaandelen zaten in de lift. In Parijs gingen Crédit Agricole en Société Générale respectievelijk 5,1 en 8,6 procent omhoog. In Frankfurt won Commerzbank 13 procent. Volgens de Britse krant Financial Times willen Duitsland en Frankrijk dat de Europese banken minder streng worden aangepakt, zodat de economie minder wordt gehinderd.

Versoepeling

De twee landen zouden aansturen op een versoepeling van de Basel III-eisen op het gebied van kapitaaleisen aan banken. Het bericht werd later op de dag tegengesproken door de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Schäuble benadrukte dat hij niet wil morrelen aan de strengere eisen voor banken.

In Frankfurt won ThyssenKrupp 0,4 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern overweegt zijn roestvrijstaalactiviteiten te verkopen aan het Finse Outokumpu. In Helsinki klom Outokumpu meer dan 18 procent.

Aperam

In de AEX voerde roestvrijstaalproducent Aperam de stijgers aan met een winst van 18,4 procent. Uit een rapport van de World Steel Association bleek dat de wereldwijde staalproductie in 2011 is gestegen tot het recordniveau van ruim 1,5 miljard ton.

KPN was de grootste daler met een verlies van 2,1 procent. Enkele analisten lieten zich kritisch uit over het telecomconcern, voorafgaand aan de kwartaalcijfers op dinsdag.

SNS Reaal

In de MidKap ging bank en verzekeraar SNS Reaal aan kop met een plus van 8,8 procent. Eurocommercial Properties klom 2,1 procent na een adviesverhoging door Crédit Suisse.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 98,97 dollar per vat. Brentolie klom 0,6 procent, tot 110,50 dollar. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben maandag in Brussel een olieboycot tegen Iran afgekondigd.

De euro zat ook in de lift en was 1,3035 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag