STOCKHOLM - Het Chinese autobedrijf Zhejiang Youngman Lotus Automobile (Youngman) brengt mogelijk volgende week een nieuw overnamebod uit op het Zweedse automerk Saab.

Dat stelden ingewijden woensdag tegenover persbureau Reuters. Het gaat naar verluidt om miljarden Zweedse kronen.

Saab, eigendom van Swedish Automobile, werd in december failliet verklaard nadat diverse reddingspogingen op niets waren uitgelopen. Het laatste scenario waaraan gewerkt werd, was de overname van Saab door Youngman en het eveneens Chinese Pang Da.

Dat plan stuitte echter op verzet van voormalig Saabeigenaar General Motors (GM), die niet wilde dat de in de Saabs gebruikte technologie in Chinese handen zou komen.

Weerstand

Onduidelijk is hoe de Chinezen deze keer de weerstand van GM denken te breken. Volgens een advocaat die Youngman vertegenwoordigt, wil het bedrijf technologieën ontwikkelen die buiten het domein van GM vallen.

De bronnen zien wel een aantal hindernissen voor het slagen van een eventueel overnamebod. De curatoren van Saab bereiden namelijk de verkoop voor van onderdelen van het Zweedse merk aan het Zweedse ingenieursbedrijf Semcon.

Grote gevaar

''Het grote gevaar is dat Saab en Semcon een overeenkomst sluiten met de curator die het onmogelijk maakt om Saab in zijn geheel over te nemen'', aldus een van de bronnen.

Een ander struikelblok kan zijn dat de curator nog niet bekendgemaakt heeft welke onderdelen van Saab in de verkoop gaan. ''Het is niet bekend of het merkrecht te koop is of de technologie.''