MADRID - De Spaanse overheid heeft donderdag met een veiling van staatsleningen twee keer zoveel geld opgehaald als oorspronkelijk was gepland. In totaal bracht de obligatieveiling 10 miljard euro in het laatje, terwijl op 5 miljard euro was gemikt.

Spanje haalde 4,3 miljard euro op met de uitgifte van een nieuwe 3-jarige lening tegen een rente van 3,38 procent.

Met de veiling van een lening met een looptijd tot april 2016 werd 2,5 miljard euro opgehaald, tegen een rente van 3,75 procent. Bij een eerdere vergelijkbare veiling in juli 2011 werd nog een rente gevraagd van 4,87 procent.

Tevens kwam 3,2 miljard euro binnen met de uitgifte van een lening die loopt tot oktober 2016 Hier werd een rendement gevraagd van 3,91 procent, tegen 4,85 procent bij een vergelijkbare veiling in november.

Italië 

Italië haalde donderdag 12 miljard euro op met de uitgifte van twee kortlopende leningen. De rente die het daarbij bood lag aanzienlijk lager dan bij de vorige vergelijkbare veiling.

De Italiaanse staat haalde 8,5 miljard euro op met een lening voor 1 jaar. De gemiddelde rente op die lening kwam uit op 2,74 procent. Bij de vorige veiling moest Italië nog 5,95 procent rente bieden om beleggers over te halen hun geld voor een jaar uit te lenen.

Een lening met een looptijd van 4 maanden bracht 3,5 miljard euro op, tegen 1,6 procent rente.