AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten dinsdag met stevige winsten. Financiële fondsen en mijnbouwers stuwden de koersen. Na de recente verliesreeks gingen beleggers weer op koopjesjacht.

De AEX-index in Amsterdam sloot 3,74 punten hoger op 315,50 punten. Een winst van 1,2 procent. De MidKap-index kreeg er 1,4 procent bij en eindigde op 479,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen sloten tot 2,4 procent hoger.

De beurs in Parijs klom 2,7 procent. Kredietbeoordelaar Fitch liet weten geen plannen te hebben om de kredietwaardigheid van Frankrijk te verlagen tenzij het land te maken krijgt met grote economische problemen.

Alcoa

De mijnbouwers profiteerden van het goed ontvangen kwartaalbericht van Alcoa. De Amerikaanse aluminiummaker leed in het vierde kwartaal een verlies vanwege de gedaalde aluminiumprijzen, maar is voor dit jaar positief gestemd over de wereldwijde vraag naar aluminium. In Londen stegen Rio Tinto en BHP Billiton ruim 3 procent.

De Europese bankaandelen lieten ook winsten zien, ondanks dat de banken maandag opnieuw een recordbedrag hebben ondergebracht bij de Europese Centrale Bank. In Parijs en Frankfurt stegen BNP Paribas en Deutsche Bank respectievelijk 6,1 en 4,2 procent.

Aegon

In Amsterdam gingen de financiële fondsen Aegon en ING aan kop met winsten van 7,4 en 4,2 procent. TomTom volgde met een plus van 4,7 procent. De navigatiedienstverlener gaat kaarten en locatiecontent leveren voor de Wave 3-smartphone van het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung.

Philips verloor 4,7 procent na een winstwaarschuwing. Het elektronicaconcern heeft in het vierde kwartaal teleurstellende resultaten geboekt vanwege de moeilijke economische omstandigheden in Europa.

TNT Express

Pakketbezorger TNT Express was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 5 procent. Maandag was het aandeel nog flink opgelopen.

In Zürich steeg Swatch 2,9 procent. De Zwitserse horlogefabrikant heeft het beste jaar ooit achter de rug. Het concern behaalde in 2011 een recordomzet ondanks de dure Zwitserse frank. Swatch verwacht voor dit jaar een verdere groei van de omzet.

Euro

De euro was 1,2780 dollar waard tegen 1,2742 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 102,83 dollar per vat en Brentolie werd 0,9 procent duurder. De Europese Unie neemt mogelijk een week eerder een besluit over een boycot van Iraanse olie. Een op 30 januari geplande vergadering is met een week vervroegd in verband met de ingelaste informele Europese top op die datum.