STUTTGART - De failliete Zweedse autobouwer Saab praat met Turkije over een mogelijke doorstart van het bedrijf. Dat meldde het Duitse weekblad Auto Motor und Sport vrijdag.

Volgens het management van Saab zou de Turkse overheid interesse hebben in een belang in het Zweedse bedrijf. Turkije beschikt zelf niet over een autoproducent, maar huisvest wel belangrijke fabrieken van buitenlandse autobedrijven zoals Ford, Fiat en Renault.

De gesprekken bevinden zich volgens het Duitse blad nog in een pril stadium. De contacten met de Turkse overheid zouden zijn gelegd door Saab-eigenaar Victor Muller.

Saab vroeg eerder deze maand faillissement aan, nadat de voorgenomen overname door twee Chinese autobedrijven stuk was gelopen op weerstand van grootaandeelhouder General Motors. De Amerikaanse autobouwer vreesde dat belangrijke technologische kennis zou weglekken naar Chinese concurrenten.

De curatoren van Saab gaven vrijdag aan dat diverse investeerders belangstelling hebben voor Saab of onderdelen van het bedrijf. Daarbij zou er een kans zijn op de doorstart van sommige activiteiten. ''De contacten die tot op heden zijn gelegd, zijn positief en geven de reële hoop dat er alternatieven zijn'', stelden ze in een verklaring.

De Zweedse zakenkrant Dagens Industri wist te melden dat een van de grootste autoproducenten van India Saab geheel of gedeeltelijk zou willen overnemen.