LONDEN - Automatiseerder Logica voert zijn reorganisatieplannen vanwege de verslechterende economische omstandigheden sneller uit dan gepland. Het bedrijf schrapt in totaal 1300 banen. Dit maakte Logica woensdag bekend.

De ontslagen, waarvan er tussen 450 en 550 in Nederland en België vallen, brengen dit boekjaar een kostenpost van 80 miljoen Britse pond (95 miljoen euro) mee. Vanaf de tweede helft van 2012 verwacht het bedrijf een structurele kostenbesparing van 25 tot 25 miljoen pond. In 2013 moet de reorganisatie structureel tussen 50 en 60 miljoen pond opbrengen.

Logica ontslaat niet alleen mensen in Nederland en België, maar laat ook 650 man afvloeien in Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De reorganisatie leidt tot een kostenpost van 13 miljoen pond aan afschrijvingen op gebouwen. Logica stoot de helft van zijn kantoorruimte af, doordat het het aantal werknemers reduceert en overgaat op ''flexibelere werkmethoden''.

Afschrijving

Het bedrijf maakte ook bekend in 2011 een eenmalige afschrijving van 39 miljoen pond te boeken, omdat het tegenvallende inkomsten uit langetermijncontracten verwacht door de moeilijke economische omstandigheden.

Logica denkt dat de activiteiten in de Benelux door de ingreep in 2012 terug zullen keren naar winst en dat de marges in Zweden zullen verbeteren. Het verwacht in 2011 een omzetgroei van 3 procent. De winst komt dit jaar naar verwachting uit op 240 tot 250 miljoen pond.

Orders

Topman Andy Green van Logica zei in een toelichting dat in Nederland vooral het aantal orders uit de overheidssector terugloopt, maar ook in de financiële sector heeft de onderneming het ''behoorlijk zwaar''. ''We wilden graag al onze mensen in Nederland binnenboord houden in afwachting van beter tijden, maar dat kan nu echt niet langer'', aldus Green.

Green benadrukte dat de crisis voor Logica ook kansen biedt. ''We hebben er vertrouwen in dat bedrijven nu doorgaan met outsourcing. We bieden bijvoorbeeld op enkele outsourcingcontracten van de Nederlandse overheid.''

De bestuurder verzekerde dat Logica de maatregelen aankan, omdat de balans sterk blijft. Het bedrijf blijft ook dit jaar dividend uitkeren. Voor 2011 komt dit uit op 4,4 pence per aandeel, 5 procent meer dan in 2010.