AMSTERDAM - Het enthousiasme waarmee vrijdagmiddag op de uitkomst van de EU-top werd gereageerd, was maandag volledig vervlogen.

De aandelenbeurzen sloten met forse verliezen, onder aanvoering van de financiële fondsen.

De AEX-index sloot 2,4 procent lager op 297,39 punten en de MidKap-index leverde 3,3 procent in tot 445,11 punten.

In Frankfurt en Parijs verloren de graadmeters respectievelijk 3,4 en 2,6 procent. De FTSE in Londen deed het iets beter met een verlies van 1,8 procent.

Sancties

Op de EU-top werd afgesproken dat er strenge handhaving komt van de begrotingsregels. Landen die de limiet voor een begrotingstekort overschrijden, krijgen sancties opgelegd.

Ook spraken de landen af dat het permanente Europese noodfonds (ESM) voor eurolanden in moeilijkheden al volgend jaar van start gaat in plaats van in 2013. Het ESM zal het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen en kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

Verder gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen.

IMF

In het afgelopen weekend lieten diverse personen, waaronder IMF-directeur Olivier Blanchard, al weten dat de gemaakte afspraken de crisis niet zullen oplossen.

''Het is allemaal leuk en aardig, maar ze hebben niets gedaan om het gebrek aan economische groei in de eurolanden aan te pakken noch hun enorme schulden'', aldus een handelaar in Londen.

''De markt wil dat de ECB, net als de Federal Reserve, de geldpers aanzet of agressief obligaties opkoopt. Ook dat is niet gebeurd.''

ING

De financiële sector werd het hardst geraakt, met verliezen van 8,1 procent voor zowel Aegon als ING. Midkapper SNS Reaal daalde 7,6 procent. In het buitenland moesten Barclays, Lloyds, Commerzbank, Deutsche Bank, BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale tussen 4,5 en 8,5 procent terug.

Ook grondstofgerelateerde bedrijven deden het slecht. Roestvrijstaalfabrikant Aperam verloor 7,2 procent, op de voet gevolgd door staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 6,7 procent.

Pharming

Biotechbedrijf Pharming (plus 4,6 procent) was de enige stijger in de MidKap. Het bedrijf kreeg een patent op het gebruik van zijn belangrijkste product Ruconest/Rhucin, een middel tegen acute zwellingen van zacht weefsel.

De euro stond ook onder druk en was 1,3182 dollar waard, tegen 1,3375 dollar aan het eind van de Europese handelsdag op vrijdag.