AMSTERDAM - Naast de schuldencrisis zullen kwartaalcijfers uit het Amerikaanse bedrijfsleven de komende beursweek bepalen. Vrijdag reageerden de aandelenbeurzen positief op de uitkomsten van de Europese top in Brussel.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent hoger op 304,58 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 460,25 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 2,5 en 1,9 procent. Londen bleef iets achter met een winst van 0,8 procent.

De Europese landen, met uitzondering van Groot-Brittannië, werden het vrijdag eens over het invoeren van strengere begrotingsdiscipline. De eurolanden sluiten een apart verdrag voor begrotingsstabiliteit.

Ook spraken de landen af dat het permanente Europese noodfonds (ESM) voor eurolanden in moeilijkheden al volgend jaar van start gaat in plaats van in 2013. Het ESM zal het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen en kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

Verder gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen.

Griekenland

Maandag bezoeken inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds Griekenland. De zogeheten trojka praat met Athene over de voorwaarden waaraan het land moet voldoen om het tweede steunpakket, van 130 miljard euro, te ontvangen.

Het land voorkwam eerder deze maand op de valreep een bankroet met de ontvangst van 8 miljard euro aan steun. Dat geld maakte deel uit van het eerste steunpakket van 109 miljard euro.

Winstwaarschuwingen

Een aantal Amerikaanse bedrijven heeft al aangegeven flink last te hebben gehad van de Europese schuldencrisis. Zo kwamen onder meer chemieconcern DuPont en chipproducent Texas Instruments met winst- en omzetwaarschuwingen.

Analisten rekenen in doorsnee op een winstgroei van 10 procent in het vierde kwartaal, terwijl ze in oktober nog op een groei van 15 procent rekenden.

FedEx

In de komende week presenteren onder meer softwareontwikkelaar Adobe Systems en pakketbezorger FedEx hun resultaten. In het geval van FedEx gaat het om de cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012.

Ook in Nederland werden bedrijven geraakt door de schuldencrisis en de daaruit voortvloeiende afkoeling van de economie. Afgelopen week maakten de leverancier van navigatiediensten TomTom, uitgever Telegraaf Media Groep en chipproducent NXP ontslagrondes en andere maatregelen bekend.