MEXICO-STAD - Het Mexicaanse bedrijf Mexichem heeft dinsdag een verbeterd bod uitgebracht op de Nederlandse buizenfabrikant Wavin.

Mexichem biedt nu 9 euro per aandeel Wavin, een verhoging met 0,50 cent per aandeel.

Daarnaast doet Mexichem een aantal aanvullende beloftes wat betreft het bestuur van Wavin, de operationele structuur van het bedrijf en de rechten van werknemers.

Mexichem, dat medio november het eerste bod op Wavin deed, zegt nu ''snel'' een positieve reactie van het Nederlandse bedrijf te verwachten. Mexichem ziet het verbeterde bod als ''een manier om op vriendelijke manier de zaken vooruit te brengen''. Wavin was dinsdag niet direct beschikbaar voor commentaar.

Mexichem biedt, behalve een premie van 137 procent op de beurskoers van 18 november, ook aan om de operationele structuur van Wavin intact te houden, evenals het hoofdkantoor in Nederland.

Bestaande rechten

Daarnaast blijft het bedrijf ook een raad van commissarissen houden, waarbij de meerderheid van de leden wel benoemd wordt door Mexichem. Het Mexicaanse bedrijf belooft ook de bestaande rechten van werknemers te respecteren.

Delta Lloyd, met 7,9 procent een van de grotere aandeelhouders van Wavin, liet dinsdag bij monde van vermogensbeheerder Jack Jonk weten dat er nog steeds een gat zit tussen het nieuwe bod en de waarde die Delta Lloyd aan Wavin toedicht.

''De stand-alone waarde van Wavin ligt volgens ons ruim boven de 10 euro per aandeel. Vervolgens moet er nog een discussie plaatsvinden hoe de waarde van de synergieën moet worden verdeeld.''

Zomer

De premie van 137 procent op de koers van 18 november ''lijkt heel wat, maar de koers van Wavin lag in de zomer ook op dat niveau. Het percentage zegt dus meer iets over het huidige marktsentiment''. Jonk voegt daar aan toe nog steeds de strategische overwegingen van een overname van Wavin goed te begrijpen. ''Het is van veel kanten bezien een goed idee''.

Volgens Jonk toont het verbeterde bod van Mexichem aan dat het bedrijf serieus geïnteresseerd is in Wavin. Er kan echter pas echt over de prijs worden gepraat als Mexichem boekenonderzoek heeft gedaan.

Niet bezig

Een woordvoerder namens Mexichem liet dinsdag echter weten dat het bedrijf nog niet bezig is met een boekenonderzoek. Wavin noteerde dinsdag bij het sluiten van de handel op 7,83 euro, een verlies van 0,9 procent. Ten opzichte van een maand geleden noteert het bedrijf 1,2 procent lager.